Schiau Gull Alin Ciprian, primarul orașului Agnita, a prezentat care sunt principalele priorități pentru termen scurt și lung ale administrației locale pe care o conduce, dar și principalele investiții pe care le are în vedere în acest an, pentru orașul Agnita.
„Doresc să menționez un aspect pe care îl consider deosebit de important și anume, principalul indicator în prioritizarea investițiilor a fost și este dialogul deschis cu cetățenii pentru a afla punctul lor de vedere deoarece nu dorim doar bifarea unor indicatori numerici ci urmărim cu adevărat bunăstarea și îmbunătățirea calității vieții cetățenilor”, a explicat spune Schiau Gull Alin Ciprian, primarul orașului Agnita.
„Am înțeles că, Investițiile în infrastructura locală – Rețelele de străzi si retele subterane trebuie să ocupe un loc important în strategia noastră de dezvoltare. Și am reușit până în acest moment să reabilităm sau să reparăm total 60% din partea carosabilă și să realizăm investiții în rețele subterane de apă si canalizare pentru un număr de 22 de străzi din cele 33 ale orașului nostru. Vorbim de peste 100.000 m² de carosabil reabilitat s-au reparat total și peste 10.000 metri de rețele subterane”, mai spune Schiau Gull Alin Ciprian
Investițiile în infrastructură continuă și în 2025, prin proiecte menite să crească siguranța și fluiditatea traficului. Un obiectiv cerut de comunitate este si realizarea primului sens giratoriu din localitate si montarea a 4 semafoare inteligente pe artera principală, în dreptul unităților de învățământ. Aceste două proiecte, odată finalizate, pe lângă creșterea siguranței participantilor în trafic, creează posibilitatea ca examenul pentru dobândirea permisului de conducere să poată fi susținut și în oraș.
De asemenea, adminstrația locală și-a propus ca pân,ă la finele lunii Iulie, să finalizeze lucrările de reparație a străzilor care nu au fost încă reabilitate, dar pe care s-a intervenit anterior pentru modernizarea rețelelor de apă și canalizare.
Totodată, pentru toate aceste străzi vizate de reparații și intervenții, se lucrează, în prezent la un proiect amplu care vizează reabilitarea completă a întregii infrastructuri stradale.
În acest sens, primăria caută activ surse de finanțare, atât din fonduri europene, cât și guvernamentale pentru a putea implementa aceste proiecte.
Un alt proiect de infrastructură deosebit de important care va fi demarat în acest an este reabilitarea completă a zonei istorice a orașului Agnita care cuprinde investiții pe o suprafață de aproximativ 30 de mii de metri pătrați. Acest proiect ambițios vizează modernizarea și punerea în valoare a uneia dintre cele mai reprezentative zone ale orașului, cu respect față de identitatea sa istorică.
Pentru Siguranța cetateniilor va fi demarat anul acesta un proiect multianual, finantat din bugetul local pentru montarea, în etape, a 340 de camere de supraveghere în Agnita și localitățile aparținătoare. ”Particularitatea este că 40 dintre ele vor fi camere inteligente. Vor identifica imagini ca pe un întreg și, dacă se desprinde ceva,(…), va fotografia direct, tocmai pentru a identifica. Noi trebuie să identificăm cine aruncă lucruri în anumite zone. Camerele vor permite monitorizarea comportamentului uman, fără identificare facială”, a detaliat primarul.
Investiții în Educație
De asemenea, Educația continuă să fie o prioritate pentru administrația locală, motiv pentru care am obținut finanțare pentru reabilitarea a 6 din cele 10 obiective educaționale din oraș. Aceste proiecte vizează modernizarea clădirilor, creșterea eficienței energetice și îmbunătățirea condițiilor de studiu pentru elevi și cadre didactice.
În luna aprilie primăria va demara lucrările pentru construcția unei creșe noi, cu o capacitate de 40 de beneficiari. De asemenea proiectul Centru de zi pentru tineri esteîin licitatie si sunt în evaluare pentru alte obiective importante: Construcția unei școli noi; Reabilitarea Școlii Nr. 3; Reabilitarea Școlii din Ruja; Reabilitarea Liceului și achiziția clădirii în care se desfășoară cursurile școlii numărul unu, pentru au fost înaintată intenția primăriei proprietarilor.
În domeniul sănătății Primăria Agnita a atras finanțări pentru dotarea Spitalului Orășenesc și al Unității de Asistență Medico-Socială, aceasta din urmă fiind complet reabilitată. Suplimentar, primăria oferă aproximativ 3 milioane de lei anual din bugetul local pentru întreținere și investiții în aceste unități.
În domeniul protecției Mediului, a fodt demarată constructia Centrului de Colectare cu Aport Voluntar, pregătește documentația pentru licitația publică a unui parc fotovoltaic, continuă să planteze sute de arbori anual, înfrumusețând și îmbunătățind calitatea aerului în oraș și în acest va pune la dispozitia comunității 6 stații duble de încărcare ptr autovehiculele electrice
De asemenea primăria susține activitățiile centrului “Casa Seniorilor” și a deschis un nou centru dedicat bunicilor comunității, pentru socializare, activități și sprijin.
Un domeniu foarte important este si cel al Transportului Public, care se urmărește a fi dezvoltat. Primăria a demarat licitația pentru achiziția a trei autobuze electrice si totodată, caută soluții legale pentru conectarea orașului Agnita cu municipiul Sibiu, prin trei curse zilnice.
Pentru Dezvoltarea sectorului economic, administrația locală e în proces de obținere a titlului de parc industrial, pentru atragerea investitorilor și pentru a crea locuri de muncă stabile, răspunzând uneia dintre cele mai presante nevoi ale comunității.
Se acordă o atentie deosebita și tinerilor, primăria fiind într-un dialog permanent cu aceștia, iar rezultatul acestui dialog se traduce prin obținerea unei finanțări din fonduri europene pentru un proiect dedicat lor, în valoare de peste 1 milion de euro: este vorba de amenajarea unui parc modern de peste 8.000 metri pătrați, cu spații de relaxare și activități recreative: Lucrările vor începe la jumatatea acestui an.
Bineînțeles, primăria Agnita investește constant în infrastructura sportivă și susține activitățile locale. Organizează anual Crosul Agniței, care anul acesta va avea loc în 21 iunie, de Sânziene, cu participarea a peste 500 de persoane.
Pentru cei mai mici din comunitate, anual se construiesc locuri de joacă noi, pentru că se urmărelte ca pe fiecare stradă să fie realizat un astfel de obiectiv. Mai mult, a fosy ăusă la punct o strategie prin care pimăria și-a propus ca în fiecare zonă a orașului să construiască terenuri multifuncționale. Anul trecut a fost construiturit deja unul, iar anul acesta urmează să fie construite alte 2 terenuri multifuncționale.
Ideile de proiecte din strategii depășesc 100 de milioane de euro ca valoare estimată dar, pas cu pas, an de an, primăria Agnita implementează investițiile asumate, în funcție de sursele de finanțare disponibile pentru ca e dependentă de fondurile europene. Bugetul dedicat investițiilor anul acesta este de 78 de milioane de lei, sumă record pentru localitate, din care 76,7 milioane de lei sunt fonduri europene si doar 1.3 milioane provin din surse proprii.