Un agent al Serviciul Rutier – Biroul Drumuri Naţionale şi Europene din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Sibiu a fost trimis în jjudecată sub aspectul săvârşirii a multiple infracţiuni de abuz în serviciu, fals intelectual, complicitate la infracţiun ea de uz de fals şi tentativă de înşelăciune.
Un comunicat emis de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu arată că, prin Rechizitoriul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, inculpatul P.A.G. – agent de poliţie la Serviciul Rutier – Biroul Drumuri Naţionale şi Europene din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Sibiu, a fost trimis în judecată pentru comiterea a trei infracţiuni de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit faptă prevăzută de art. 297 alin 1 cod penal raportat la art. 13 ind. 2 din Legea 78/2000, trei infracţiuni de fals intelectul faptă prevăzută de art. 321 alin 1 cod penal, instigare la infracţiunea de fals în declaraţii, faptă prevăzută de art 47 cod penal raportat la art. 326 cod penal, complicitate la infracţiunea de uz de fals faptă prevăzută de art. 48 cod penal raportat la art. faptă prevăzută de art. 323 cod penal, complicitate la fapta de tentativă la infracţiunea de înşelăciune, faptă prevăzută de 48 cod penal rap. la art. 32 alin. 1 cod penal rap. la art. 244 alin. 1 cod penal.
Accident „acoperit”
În data de 06.11.2013, inculpatul P.A.G., aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cu ocazia instrumentării unui accident rutier petrecut pe D.N.1 – în zona Şelimbăr şi-a îndeplinit în mod defectuos îndatoririle de serviciu, în condiţiile în care cu intenţie a consemnat în mod nereal în procesul verbal de constatare a contravenţiei, modul de producere a accidentului în care a fost implicată martora M.E.L., care a condus cu viteză peste limita legală în condiţii de ploaie abundentă autoturismul marca Audi Allroad, ca fiind o coliziune între două autoturisme, conduse de alte persoane, având ca urmare realizarea unui folos necuvenit prin faptul că nu a fost sancţionată contravenţional martora M.E.L care a condus autoturismul fără a respecta dispoziţiile legale privind circulaţia pe drumurile publice şi crearea premiselor pentru obţinerea în baza documentelor încheiate, de despăgubiri de la asigurător.
Realizarea de foloase necuvenite
În data de 11.02.2014, inculpatul P.A.G. aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu, pe DN 1 – zona sediului Dacia Emilian, în jurul orelor 11,28, a surprins cu aparatul radar pe inc. C. C. la volanul autoturismul marca B.M.W. cu nr. de înmatriculare DB-78-MRY care se deplasa cu viteza de 131 km/oră, însă şi-a îndeplinit defectuos îndatoririle de serviciu, în condiţiile în care cu intenţie a consemnat în mod nereal în procesul verbal de constatare a contravenţiei că la volanul autoturismului s-ar fi aflat martorul S. I. faţă de care a şi procedat la aplicarea unei sancţiuni contravenţionale şi la reţinerea permisului de conducere, având ca urmare realizarea unui folos necuvenit pentru inc. C.C. care nu a fost sancţionat contravenţional.
În data de 11.02.2014, inculpatul P.A.G. aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu, pe DN-1 – zona sediului Dacia Emilian, în jurul orelor 12,47, a surprins cu aparatul radar pe inc. B.G. la volanul autoturismului marca B.M.W. care se deplasa cu viteza de 133 km/oră, însă şi-a îndeplinit în mod defectuos îndatoririle de serviciu, în condiţiile în care cu intenţie a consemnat în mod nereal în procesul verbal de constatare a contravenţiei că la volanul autoturismului s-ar fi aflat B.M. faţă de care a procedat la aplicarea unei sancţiuni contravenţionale şi la reţinerea permisului de conducere, având ca urmare realizarea unui folos necuvenit pentru inc. B.G. persoana care ar fi trebuit să fie sancţionată contravenţional.
Falsuri în declaraţii
În data de 11.02.2014, inculpatul P.A.G. cu intenţie i-a determinat pe inc. B.D.C. şi S.A.I. să dea declaraţii în false cu privire la modalitatea producerii a accident rutier petrecut pe D.N.1 – în zona loc. Şelimbăr, declaraţii ce au stat la baza încheierii în fals de către agentul de poliţie a procesul-verbal de constatare a contravenţiei. De asemenea, în data de 11.02.2014, inculpatul P.A.G. cu intenţie l-a ajutat pe inc. B.C. la săvârşirea infr. de uz de fals, prin întocmirea în fals a procesul-verbal de constatare a contravenţiei şi oferirea acestuia inculpatului B. C. pentru a fi depus la data de 07.11.2013 la Biroul de daune al S.C. Groupama Asigurări S.A. – filiala Sibiu.
În data de 06.11.2013 inculpatul P.A.G., prin întocmirea în fals a procesului-verbal de constatare a contravenţiei, cunoscând la acel moment că acesta va fi folosit pentru obţinerea de despăgubiri de la biroul de daune al S.C. Groupama Asigurări S.A. – filiala Sibiu, cu intenţie l-a ajutat pe inc. B.C. să comită tentativa la infr. de înşelăciune.
Pe parcursul cercetărilor penale, procurorii au beneficiat de sprijinul lucrătorilor de poliţie din cadrul: D.G.A. – Serviciul Judeţean Anticorupţie – Sibiu
Punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.