Afectaţi de traiul nesănătos

Zeci de sibieni ajung în saloanele secţiei de Chirurgie II a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă cu probleme vasculare în zona picioarelor sau cu degerături.

 

Numărul sibienilor care ajung să-şi piardă membrele inferioare din cauza diabetului, a fumatului sau chiar a degerăturilor este în creştere. În prezent, la secţia de Chirurgie II din cadrul Spitalului Judeţean săptămânal sunt zece astfel de cazuri internate. „Problemele vasculare sunt datorate frecvent fumatului şi diabetului şi apar preponderent la bărbaţi, vârsta medie fiind peste 55 de ani, însă în ultima perioadă au început să apară şi în cazul femeilor. Ce este şi mai tragic este faptul că o parte dintre pacienţi ajung cu ambele membre amputate şi tot nu renunţă la fumat. Sunt însă şi o parte dintre ei care conştientizează şi ajung să renunţe la fumat, însă de multe ori este prea târziu, pentru că efectele dramatice s-au produs deja”, avertizează Dan Sabău, şeful secţiei de Chirurgie II. El este de părere că ar trebui făcută o campanie legată de tratamentul corect al diabetului precoce, a unei alimentaţii raţionale, dar şi cu efectele fumatului. „Majoritatea campaniilor antifumat se referă la cancerul pulmonar, dar nu vorbesc şi despre aceste efecte semnificative şi grave cum ar fi cazurile nefericite în care se ajunge la amputarea membrelor”, motivează Sabău.

 

 

Încălţăminte dăunătoare?

 

Uneori, un factor extern intervine în agravarea acestor afecţiuni. Este vorba despre banala încălţăminte pe care o purtăm zi de zi, mai exact despre substanţele care sunt folosite în tratarea pieilor. „În cazul persoanelor predispuse la boli cardiovasculare, încălţămintea este doar condiţia care face ca boala să devină evidentă, deoarece terenul vascular este unul fragil, iar cel biologic este de asemenea afectat. Vorbim de leziuni clasice ale picioarelor încălţate: bătături, unghii încarnate”, menţionează medicul. Tot mai frecvent, pacienţii cu astfel de afecţiuni prezintă şi o neuropatie a membrelor inferioare, adică nu simt durerea, deoarece boala le afectează şi nervii. „Deşi sibienii sunt recunoscuţi ca fiind cei mai longevivi, din păcate pentru bătrâneţea lor, care ar putea fi una liniştită, defectele alimentaţiei şi obiceiurile nesănătoase îi aduc în secţiile chirurgicale cu leziuni uneori ireductibile”, conchide Dan Sabău.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*