Afaceri dintr-un click

Innovation Labs 2017, cel mai mare program de pre-accelerare pentru startup-uri tehnice la început de drum din România, invită tinerii pasionați de tehnologie să își aducă ideile la viață în programul de mentorat organizat la București, Cluj-Napoca, Iași, Sibiu și Timișoara.

Înscrierile sunt deschise tinerilor care își doresc să trăiască experiența unui startup pe care să îl dezvolte alături de mentori de top, antreprenori și specialiști în tehnologia informației și comunicării și business. Programul din Sibiu este organizat de Tech Lounge și Fundația Comunitară Sibiu, alături de partenerul academic Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, cu sprijinul Orange, Carrefour, BRD Groupe Société Générale, Enel, precum și The Romanian-American Foundation, în calitate de partener strategic.

Șase direcții de dezvoltare. Toate sunt „smart“

Innovation Labs 2017 urmărește 6 direcții de dezvoltare pentru Smart Territories: Agriculture, Cyber-Security, Energy, Health & Lifestyle, Retail și Smart Cities. Tinerii pornesc de la o idee pe care o rafinează în cadrul programului de mentorat și care evoluează treptat într-un prototip viabil și persuasiv, cu aplicații în piață. Programul Innovation Labs 2017 se va desfășura între 4 martie și 24 mai.

Succese în primii patru ani

Pre-acceleratorul Innovation Labs se află anul acesta la a cincea ediție. În cei patru ani de activitate, prin experiența de mentorat de trei luni au trecut 117 echipe și peste 800 de participanți din patru orașe din România. Printre echipele de succes ale Innovation Labs se numără: Wyliodrin (2013)  –  o platformă online care permite programarea și monitorizarea facilă și flexibilă a dispozitivelor embedded, stimulând învățarea IoT prin prototipare rapidă; Fullscreen Digital (2014) – startup specializat pe marketing digital, actualmente una din companiile lider de piață din România; soluția este inclusă în portofoliul B2B al Orange România și în proiectul pilot al Orange din cadrul Smart City Alba Iulia 2018; CODA Footprint  (2015) – o soluție de cybersecuritate inovativă pentru corporații bazată crearea unei amprente digitale ce permite identificarea rapidă a riscurilor, eliminarea vulnerabilităților și comunicarea eficientă între manageri și experții tehnici; în prezent, are clienți activi la nivel național, punând accentul pe expansiunea internațională și dezvoltarea de noi funcționalități; Avocatoo (2016) – blog juridic în care juriști, studenți, avocați, consilieri juridici și profesioniști ai dreptului creează și distribuie conținut interactiv; JURIO by Avocatoo este o platformă de căutare care înglobează documente judecătorești; ENTy (2016) – senzor medical pentru  specialiștii din ORL și neurologie, echipă câștigătoare a concursului internațional Microsoft Imagine Cup; uRADMonitor (2016) – sistem distribuit de senzori de mediu cu impact la nivel global, permițând monitorizarea continuă a poluării prin factori toxici multipli; produsul este prezent în peste 45 de țări, fiind implicat și în proiectul pilot Smart City în Alba Iulia.

Calendarul pentru Sibiu

Programul este structurat în trei etape: Hackathon, Boost Day și Demo Day. Hackathon-ul de 24 de ore oferă tinerelor echipe oportunitatea de a-și contura mai clar ideile, de a le susține în fața juriul și a publicului și de a-și consolida echipa. Cele mai bune echipe vor continua să își dezvolte produsele în cadrul programului de mentorat din martie până în mai, prin întâlniri săptămânale cu specialiști de top din industria ICT și din business, consolidându-și prototipul inițial într-un produs viabil și funcțional. Echipele își prezintă prototipurile finale pe 24 mai, la Demo Day, în fața potențialilor investitori, parteneri și mass media. Este un eveniment vibrant și, în același timp, un nou început pentru echipe, care au șansa de a câștiga atenția unor finanțatori, parteneri și noi utilizatori. 9 martie este termenul limită pentru înscrieri la Hackathonul din Sibiu, iar în 11 și 12 martie va avea loc Hackathonul din Sibiu. Înscrierea la Hackathon se poate face accesând www.innovationlabs.ro/register. Participații la programul Innovation Labs vor avea acces la tehnologii oferite de către partenerii programului: www.innovationlabs.ro/tech.

În premieră 

Noutatea ediției din acest an – verticala de energie susținută de către Enel – își propune să identifice și să ducă mai departe acele idei inovatoare care vor modela viitorul industriei energiei. Tot ca noutate, direcția Smart Cities, susținută de către Orange, aduce în prim plan tehnologiile și ideile ce vor revoluționa infrastructura din orașele viitorului. Consolidând o direcție de succes, verticala de retail, susținută de către Carrefour, invită utilizarea tehnologiilor de vârf pentru a transforma industria de vânzări prin personalizare, flexibilitate și optimizarea experiențelor clienților.

Companii și universități își dau mâna

Innovation Labs 2017 este un program organizat de Tech Lounge, Simplon, Asociația Calemis, Fundația Comunitară Sibiu și Rosenc cu sprijinul Orange, Carrefour, BRD Groupe Société Générale, Enel, precum și The Romanian-American Foundation, partener strategic, și cu susținerea IXIA, Microsoft, Bloomberg, Adobe, Ericsson, ORTEC, Cisco Romania, Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii (ANIS), împreună cu partenerii academici: Universitatea Politehnica din București, Universitatea Babeș-Bolyai, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, Universitatea Politehnica Timişoara, Universitatea de Vest din Timişoara, Universitatea „1 Decembrie” din Alba Iulia.

 

Livia ILIE | prorector ULBS

„Sibiul participă, pentru al doilea an consecutiv, la Innovation Labs – cel mai mare program de pre-accelerare pentru startupuri tehnice. Dezvoltarea spiritului antreprenorial în rândul studenților este un obiectiv strategic al ULBS. O serie de activități extracuriculare și parteneriate au fost derulate în ultimii ani în universitate tocmai pentru a pune studenții în contact cu antreprenori și a-i ajuta să facă trecerea de la o idee sau o inovație la un business real. Apreciez parteneriatul cu Tech Lounge și Fundația Comunitară Sibiu în implementarea Innovation Labs la Sibiu și doresc succes echipelor de studenți ai ULBS și mentorilor în această competiție. Sunt convinsă că multe idei îndrăznețe vor căpăta contur!”

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura