România, oricât de ciudat ar părea, este ţara în care vin străinii să investească. Dar cum nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită, mulţi dintre ei rămân prinşi în birocraţia tipic românească. Este şi cazul unei nemţoaice get-beget, agronom de profesie, care, în urmă cu 13 ani, a cumpărat o fermă aparţinând unui fost IAS de lângă Roşia. S-a stabilit acolo împreună cu soţul şi cei trei copii şi a pus pe picioare o mică afacere cu produse ecologice. Totul este pe cale să se năruiască
A cumpărat… cioara de pe gard
Viaţa lor idilică s-a transformat, în scurt timp, într-un veritabil coşmar. Judith Haerle a cumpărat întâi IAS-ul şi câteva palme de pământ împrejurul clădirilor, apoi a încercat să se extindă şi pe cele 44 de hectare de teren învecinate. Doar că ele fuseseră revendicate de altcineva, aşa că nemţoaica s-a gândit să negocieze cu cel care urma să devină proprietar de drept. Prin urmare, în 2002, Haerle a încheiat un antecontract de vânzare-cumpărare şi a achitat un avans de 8.000 de euro, urmând ca în momentul în care românul definitivează actele de proprietate, să se încheie şi tranzacţia, iar investitorii să achite diferenţa de bani şi să intre în posesia terenului.
Uite proprietarul, nu-i proprietarul
Problemele nu au întârziat să apară. După ce şi-a dobândit dreptul legal de proprietate, românul n-a mai vrut să vândă. Ba, mai mult, i-a cerut lui Haerle să-i plătească retroactiv o arendă, pentru că a cultivat terenul între timp. Fiindcă avea la mână un precontract şi achitase ceva bani în avans, Judith a deschis proces. Doi ani s-au judecat, timp în care străinii au achitat integral valoarea terenului şi în cele din urmă, în 2006, justiţia română le-a dat câştig de cauză. S-au trezit însă cu o altă problemă pe cap: executorii. Se pare că, până la pronunţarea sentinţei, proprietarul făcuse un împrumut pentru care a garantat cu terenul, declarându-l liber de orice obligaţie. N-a plătit, desigur. Aşa, familia Haerle s-a trezit târâtă într-un nou proces, aflat şi acum pe rol.
Probleme cu vecinii
Lângă Roşia, Judith Haerle şi familia ei cultivă legume şi cereale ecologice, dar creşte şi bivoliţe pentru lapte. Pentru toate aceste produse, femeia a obţinut certificate ecologice şi este verificată periodic. Pe terenul alăturat celui cultivat de ea, însă, s-a stabilit un cioban cu stâna sa. Are aici o baracă unde produce lapte şi brânzeturi, pe care apoi le vinde în piaţă. „Omul acela nu are acolo nici curent electric, nici apă potabilă. Nu ştiu cum poate produce lapte şi brânzeturi în acele condiţii insalubre şi să le mai şi comercializeze în piaţă, ca şi produse tradiţionale”, spune revoltată nemţoaica. Dar nu aceasta este principala ei nemulţumire. Nu ar deranja-o deloc vecinii, dacă nu ar intra mereu cu turmele pe proprietatea ei şi nu i-ar distruge culturile ecologice. Numai în vara anului trecut, turmele din vecini i-au produs pagube de peste 12.000 de lei. „Mereu intră cu turmele pe culturile mele şi le distrug. Îşi lasă şi câinii liberi pe proprietatea mea, iar acei câini nu sunt dresaţi sau vaccinaţi, sunt vai de capul lor, bietele animale. Am depus şi plângeri la poliţie şi aştept să văd ce măsuri se vor lua“, a mărturisit doamna Haerle.
Reclamaţii peste reclamaţii
Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al judeţului Sibiu confirmă varianta femeii. „La nivelul secţiei nr. 1 de Poliţie Rurală Şelimbăr şi postului de poliţie Roşia sunt înregistrate şase reclamaţii depuse de d-na Judith Haerle, începând cu data de 23 august 2011 şi până în prezent. Aspectele sesizate de petentă au făcut referire la fapte de distrugere şi violare de domiciliu constând în aceea că proprietarii de animale din zona respectivă au lăsat animalele nesupravegheate, iar acestea au pătruns în culturile agricole, provocând pagube. Persoanele reclamate de petentă au fost identificate şi sancţionate contravenţional potrivit Legii nr. 61/1991 pentru nesupravegherea animalelor, fiind, totodată, avertizate cu privire la obligativitatea de supraveghere a animalelor. Aspectele de natură penală reclamate de petentă fac obiectul unor dosare penale aflate în lucru la nivelul formaţiunilor de poliţie menţionate”, a precizat inspectorul principal Luciana Balteş, purtător de cuvânt în cadrul IPJ Sibiu.
Conflict deschis cu prim
arul
În încercarea disperată de a-şi căuta dreptatea şi de a scăpa de turmele ciobanilor din vecini, Judith Haerle a ajuns până la primarul din Roşia. Aici, însă, a fost tratată cu ostilitate. „Nu doar că nu a stat să mă asculte, dar primarul mi-a refuzat toate actele pentru subvenţiile de la APIA“, se plânge Judith Haerle”. Edilul are altă variantă. „Doamna Haerle, pe lângă faptul că este un cetăţean rău-platnic, este şi o persoană dificilă. Dânsa nu se supune acelor legi care nu îi convin. De altfel, nu se înţelege cu nimeni, tocmai de aceea a ales să trăiască în mijlocul câmpului. Eu am dovezi clare că dânsa are datorii la taxele şi impozitele locale. Cât despre acel teren agricol, situaţia este neclară şi ştiu că este în litigiu, există un process civil, între doamna Haerle şi proprietar. În acest caz, proprietar e cealaltă parte implicată în acel conflict şi care are şi extrasul de carte funcciară pentru acel teren. Doamna Haerle nu poate să demonstreze, la ora actuală, că e proprietara terenului pe care îl cultivă. Tocmai de aceea nu am putut să-i dau acea adeverinţă pentru APIA. Nu din rea-voinţă, cum spune dânsa”, se apără primarul Valentin Aldea.
Îndrăgostită de România
Cu toate greutăţile, Judith Haerle şi familia ei nu renunţă la luptă. Înainte de a veni în România, au trăit o vreme şi în Franţa, unde au întreţinut o cultură de viţă de vie, însă acolo nu s-au simţit atât de bine ca pe Valea Hârtibaciului. „România este o ţară foarte frumoasă, bogată, cu teren foarte fertil. Şi noi şi copiii noştri ne-am obişnuit aici şi ne place foarte mult. Am început să facem ceva aici şi nu mai vrem să plecăm“, conchide femeia pentru care România a devenit „acasă“.
Judith HAERLE | agricultor
„Ciobanii mereu intră cu turmele pe culturile mele şi le distrug. Îşi lasă şi câinii liberi pe proprietatea mea, iar acei câini nu sunt dresaţi sau vaccinaţi, sunt vai de capul lor. Am depus şi plângeri la poliţie şi aştept să văd ce măsuri se vor lua.“