An de an tradiția țapinarilor, din comuna Sadu, spune că în luna Decembrie, se formează o ceată de feciori care între 6 decembrie și 7 ianuarie vestesc Nașterea Mântuitorului colindând pe la casele oamenilor.
În ajunul Crăciunului tinerii feciori aduc fagul în sat în semn de recunoștință față de cei care le sunt gazde în toată această perioadă. Fagul, este ales cu mult timp înainte, tăiat și coborât din pădure, iar în ajunul Crăciunului pornesc devreme de dimineață după fag. Tinerii din Ceata Junilor sunt îmbrăcați în haină neagră de postav căptușită cu blană de oaie, iar pe cap poartă cușme din blană de oaie neagră. Din vremuri străvechi fagul era adus în sat cu un car cu boi, însoțit de cântecele și colindele lor, arhaice, specifice zonei, cântate doar de către feciorii din ceată.
În vremurile de de mult, Ceata junilor era un ritual de trecere de la feciorie la viața adultă, în anul următor participării la ceată, mulți dintre feciori urmând să se căsătorească. Prin reușita lor la acest ritual de trecere, tinerii arătau lumii că au capacitatea de a fi susținători de familie.
Acum, tradiția merge mai departe! Tinerii din Ceata Junilor din Sadu, sâmbătă, 23 decembrie 2023, vor porni după fag și se vor întoarce în sat la amiază cu carul cu boi, frumos împodobiți, vor aduce fagul, vor cânta, vor juca și vor transmite tradiția, mai departe, generațiilor viitoare.
Obiceiul tradițional Adusul fagului se va desfășura între orele 07:00 -16:00, prin sat și pe traseul Piața centrală – ieșirea din sat spre Râul Sadului.
Evenimentul este susținut de Primăria și Consiliul Local Sadu.