Zilele trecute, am citit în presa locală, dar și în aplicația SibiuCity a Primăriei Municipiului Sibiu, despre un sondaj pe care primăria sibiană îl realizează privind oportunitatea / necesitatea de „școli private cu predare în limba engleză și curriculum internațional”.
Întrebarea care cred că se impune este: de ce se face această consultare de către Primăria Municipiului Sibiu?! Dacă există un întreprinzător privat care dorește să deschidă o astfel de școală, cred că cel mai corect ar fi ca sondajul (studiul de fezabilitate) să fie realizat de către acesta, cu bani și resurse proprii, nu cu bani și resurse de la bugetul local. Pentru câte alte oportunități de afaceri private a mai făcut sau urmează să mai facă primăria astfel de sondaje?
Poate ar fi mai bine ca Primăria Municipiului Sibiu să fie interesată de școlile pe care le are în administrare. De modul în care sunt dotate sau de faptul că în unele dintre ele se estimează ca, în noul an școlar, inclusiv clase din ciclul primar să facă ore de după-amiază, din cauza lipsei de spațiu. Sau, de ce nu, să facă primăria un sondaj în ceea ce privește necesarul de creșe, grădinițe și școli finanțate de stat în toate cartierele din Sibiu.
Cred că în municipiul și județul Sibiu există un corp profesoral foarte bine pregătit, la toate nivelurile: preșcolar, primar, gimnazial, liceal și universitar. Prin urmare, un proiect prin care Primăria Municipiului Sibiu să deschidă o astfel de școală (de ce nu un Colegiu Național?) cu predare în limba engleză și cu un curriculum internațional ar putea, din acest punct de vedere, să fie posibil și chiar de succes. Cât despre locație, cu siguranță s-ar găsi în municipiul Sibiu. O variantă ar putea fi fostul liceu CFR, care de mai bine de 12 ani a fost lăsat în paragină. Cred că înființarea unei astfel de școli de către municipalitatea Sibiului ar fi chiar binevenită, în contextul dezvoltării contingentului NATO de la Sibiu, unde vor veni foarte multe cadre militare din diverse țări NATO, cu familiile lor și, implicit, cu copiii, care vor trebui să învețe undeva. Evident, existența în paralel a unei școli similare private nu ar face decât să conducă la o competiție între cele două instituții, care ar face bine mediului școlar din Sibiu și calității actului de predare din aceste instituții și, nu în ultimul rând, Sibiului.
Mi-ar plăcea să cred că acest sondaj realizat de Primăria Municipiului Sibiu, care promovează o inițiativă privată în domeniul educației, nu este, de fapt, un mod prin care se recunoaște și la nivel local eșecul faimosului proiect „România educată”!!
P.S.: Tot zilele trecute, s-a votat în Consiliul Local ca data de 20 decembrie să fie considerată „Ziua Sibiului”. Pentru acest lucru, de ce nu s-a făcut o consultare publică în prealabil? Cum se aleg și de către cine problemele /proiectele care merită a fi supuse unei consultări publice și cele care nu merită acest lucru?
Prof. univ. dr. ing. Adrian Pascu, membru PSD Sibiu