De patru ani încoace, în fiecare ședință a Consiliului Județean Sibiu se aude o voce care strică liniștea dictatorială. Este Adrian Echert, consilier județean din partea USR, care reușește de fiecare dată să-i amintească președintei Daniela Cîmpean că are o obligație față de sibieni, la fiecare proiect major: să-și facă treaba corect, nu în slujba grupurilor de interese.
Care este mecanismul care vă face să-i stricați de fiecare dată ședințele președintei Cîmpean? Pare nemulțumită la fiecare intervenție.
Eu simt în fiecare zi răspunderea pe care o am pentru cele peste 15.000 de voturi pe care le-am primit acum patru ani de la sibieni. Nu am liniște să știu că mă duc acolo, în ședințele de CJ, și ridic mâna fără să-mi pese de banii publici. De aceea, ori de câte ori văd că ceva nu e în regulă pun întrebări și încerc să fac în așa fel încât lucrurile să fie transparente. Din păcate, prea puțin iese la suprafață, dar mă bucur că măcar îi fac să le fie teamă că ar putea fi descoperiți și poate mai pun frână.
Candidați pentru poziția de președinte al Consiliului Județean Sibiu. Ce puteri are o persoană cu această funcție?
Un președinte de Consiliu Județean poate să dezvolte un județ cu adevărat, dacă vrea. Am văzut până acum și reversul: dacă lucrurile scapă de sub control poate opri orice dezvoltare, mai ales dacă nu există un control real din partea societății. Așa ajung banii din buget către firmele de casă. Eu vreau să opresc toate aceste scurgeri de bani, dar vreau să opresc și risipa de bani pe lucruri care nu sunt necesare. Nevoia de bani, de investiții reale în viața oamenilor este mare și orice ban risipit se vede. Nu sunt școli moderne, mai avem încă școli care cad în capul copiilor, sunt localități fără apă curentă, se merge încă pe drumuri neasfaltate. Se trăiește în continuare în condiții de secol 19. Diferențele între centrul Sibiului și unele sate sunt uriașe, iar noi avem această datorie în fața oamenilor, să îi ajutăm.
Principala cauză pentru situația actuală sunt corupția, favoritismul, nepotismul. Și eu spun că aceste obiceiuri trebuie să dispară. Am văzut cum actuala conducere l-a protejat pe Eugen Iordănescu, iar acesta a ajuns să încerce să corupă șeful Poliției, cel puțin așa spun procurorii. Eu m-am opus numirii lui și, mai ales, acordării de puteri discreționare de angajare. Efectul este vizibil acum și cine l-a numit ar trebui să răspundă, inclusiv penal dacă e cazul.
Aveți o carieră solidă în afaceri. Ce v-a determinat să intrați în politică?
Am fost mereu un cetățean activ al societății și mi-am făcut de fiecare dată datoria de a merge la vot, dar la un moment dat am văzut că nu este suficient. Contractul social dintre cetățeni și stat înseamnă ca noi plătim taxe și impozite, iar la schimb ar trebui să primim servicii de sănătate, educație, siguranță și așa mai departe. Ei, partea asta am văzut că nu funcționează și cumva suntem păcăliți de cei care ne conduc, pentru banii pe care îi plătim.
Am deja experiență în activitatea profesională, am învățat să identific cu precizie problemele și să găsesc cea mai bună soluție. Am făcut același lucru în politică, pentru că am văzut statul eșuat și nevoia de reformă. Problema mi-a fost clară de la început. Sunt indivizii care s-au cocoțat pe funcțiile de conducere ale statului. Slaba lor calitate și interesele pentru care o fac. Soluția este ca noi toți, oameni de bună credință și cu lucruri palpabile făcute profesional să intrăm în politică și să o schimbăm. Să o facem cu simț de răspundere și pentru cetățeni, așa cum trebuie să fie făcută.
Da, am o carieră în zona de business, conduc o companie care a crescut de la zero la o cifră de afaceri de 6 milioane de euro, dar totul s-a construit cu efort, cu multă muncă și cu respect pentru angajați, pentru clienți și pentru proprietarii companiei. Dacă respecți regulile și pe cei cu care lucrezi, apar și rezultatele bune.
Care considerați că sunt cele mai mari probleme cu care se confruntă județul Sibiu în momentul de față?
Sunt câteva probleme majore, care țin de dezvoltare și funcționare. Deși scopul principal al politicienilor ar trebui să fie o viață mai bună pentru oameni, de 34 de ani nu au reușit să-i facă pe unii locuitori din județul Sibiu să simtă că s-a schimbat ceva în bine.
Dar totul pleacă de sus. Atunci când nu ai o conducere care să fie orientată către oameni și către probleme, lucrurile stau pe loc.
Avem probleme cu sistemul de sănătate. E a treia campanie electorală când auzim despre un spital nou, dar pe câmp vedem același panou ruginit. Spitalul Județean vechi mai are pavilioane și secții nemodernizate. Acolo încă lipsesc până și mânușile chirurgicale, oamenii își aduc medicamente de acasă. Dar criza de sănătate se vede și în comune. Nu sunt dispensare, iar dacă sunt starea lor este precară. Și celelalte spitale sunt degradate și nimeni nu face nimic.
Apoi sunt drumurile. S-au asfaltat câteva, bineînțeles toate cu aceleași firme de casă. Dar avem în continuare șosele pline de gropi, care nu permit oamenilor să se deplaseze rapid către locul de muncă sau către școlile copiilor. Sunt sate care mai duc lipsa apei curente sau canalizării.
Sunt investiții pe care trebuie să le facă primăriile, dar dacă nu îi susține nimeni, nu vor avea niciodată bugete suficiente.
Pentru dezvoltare este nevoie de fonduri europene, iar micile comune nu au resurse pentru cofinanțare, nu au echipe care să le scrie proiectele. Și vor rămâne în urmă tot mai mult, pentru că nimănui nu-i pasă de ei. Preferă să-i țină în sărăcie pentru a-i putea controla.
Vedem foarte bine cum județul Sibiu are întârzieri mari la atragerea de fonduri europene în comparație cu alte județe. Deși potențialul este mare, suntem pe la mijlocul clasamentului în această competiție neoficială. Iar cei care pierd sunt oamenii, pentru că ei ar trebui să se bucure de această dezvoltare pe care noi, Alianța Dreapta Unită, ne-o dorim.
Care ar fi soluția pentru ca primarii să poată accesa banii europeni?
Am un proiect curajos care poate fi pus în practică cu voință politică. Vreau să înființăm o Asociație de Dezvoltare Intracomunitară care să se ocupe de scrierea de proiecte pentru localități. Odată pornit sistemul, el ar trebui să aducă prosperitate.
Asociația propusă de noi va avea ca scop identificarea surselor de finanțare cu bani europeni, din programele naționale, elaborarea proiectelor, urmărirea implementării lor dar și cofinanțarea aceste proiecte acolo unde este necesar. Astfel, primăriile care nu au aceste departamente sau nu știu cum să acceseze astfel de fonduri vor putea totuși beneficia de ele.
Avem exemple de comune în România care s-au transformat spectaculos, cu bani europeni. Este nevoie însă de primari gospodari și de susținere de la Consiliul Județean. Eu asta vreau să fac în Sibiu: să ajut oamenii să-și modernizeze comunele și orașele și să trăiască în bunăstare.
Pentru a duce mai departe proiectele, veți avea nevoie de susținere din partea tuturor. Cum credeți că vă veți descurca?
Eu vin dintr-un mediu competitiv, de vânzări și producție, unde am învățat să lucrez cu oameni și bugete pentru a atinge obiective. Am învățat să stau la discuții și să găsim cea mai bună soluție pentru toată părțile implicate.
De asemenea experiența mea de peste 8 ani în politică m-a pus și în situații dificile, unde cu tact, calm și răbdare am reușit să ajung la rezultatul dorit.
Ca să fac o glumă, sunt și căsătorit de peste 10 ani și am doi copii, de unde iarăși am învățat lucruri despre răbdare și compromis.
Toate acestea mă fac să fiu încrezător că pot face față oricăror situații, cum de fapt am și demonstrat în activitatea mea de consilier județean în opoziție.
Ce vă diferentiază de alți candidați?
În primul rând sunt un om cinstit, cu respect față de semenii mei, față de munca lor. De aici pleacă totul. Apoi, cred că experiența mea din mediul privat, experiența de a lucra cu oamenii pentru a atinge obiectivele propuse, combinate cu studiile de drept și științe economice pe care le am, sunt mixul ideal pentru a putea conduce județul Sibiu către bunăstarea pe care o merită.
În plus, viziunea mea este una cuprinzătoare, axată pe toate segmentele societății și nu urmărește favorizarea grupurilor de interese.
Ce mesaj aveți pentru electoratul din Sibiu înainte de alegeri?
Dragi sibieni, pe 9 iunie aveți oportunitatea de a vota nu doar pentru un candidat, ci pentru un viitor în care județul Sibiu va deveni un exemplu de succes și prosperitate. Aveți șansa de a alege echipa Alianței Dreapta Unită, care este cu adevărat de dreapta și cu valori orientate către viața oamenilor, și să le dați o palmă celor care ne mint și ne fură de peste 30 de ani doar ca să-și împartă între ei pensiile speciale și privilegiile.
Pe 9 iunie alegeți Sibiul modern, alegeți Dreapta Unită!
MFC – 21240009