Candidatul PNL la funcția de primar al Sibiului, Adrian Bibu, consideră că utilizarea de tehnologii și principii inovatoare sunt normalitățile viitorului SIBIU SMART CITY.
“Sibiul Smart trebuie să se bazeze pe o comunitate inteligentă participativă, pe acei oameni care gândesc soluții inovatoare și care sunt gata să le pună în sprijinul orașului. Rolul Primăriei Sibiu este acela de a asigura dialogul cu acest tip de oameni, de a-și dovedi interesul real față de proiectele lor. O poate face prin crearea de HUB-uri și/sau prin alte tipuri de acțiuni, fie ele chiar ocazionale, prin care inițiativele smart să circule între administrație, creatori și cetățeni” – spune Adrian Bibu.
Liberalul este convins un oraș inteligent valorifică potențialul comunității, dar știe și să folosească tehnologii implementate cu succes în alte părți.
“Aplicațiile pentru parcări și cele pentru transportul în comun trebuie să fie instrumente firești la dispoziția sibienilor. Avem atâtea companii de IT care cred că ar participa bucuroase la construcția de soluții inteligente pentru administrație, pentru Sibiu, la fel cum există deja atâtea aplicații pe care orașe vecine le folosesc deja cu succes. Trebuie doar să ne asumăm pasul acesta și să-l explicăm în detaliu. Trebuie să putem afla de pe telefon câte locuri libere sunt în parcarile cu bariere din Sibiu, care este tendința (ieșiri /intrări) în ultimele, să zicem, cinci minute și câte locuri de parcare sunt ocupate de peste cinci ore. Nu spun că mâine orașul trebuie să ajungă la nivelul la care, prin senzori și semnale luminoase la locurile de parcare, aceleași informații să fie disponibile și pentru parcarile deschise. Dar macar pașii minimi posibili trebuie făcuți!” susține Adrian Bibu completând că aplicația actuală pentru parcări a orașului, deși este un demers lăudabil, este prea puțin cunoscută și utilizată.
Liberalul crede că transportul în comun, mai ales în condițiile în care dispune de sisteme GPS pe noile mijloace, trebuie să poată comunica informații sibienilor, în timp real, printr-o aplicație.
“Sibienii știu deja la ce ore e programat să ajungă în stație autobuzul pe care îl folosesc frecvent. Dar dacă acesta ajunge mai târziu sau dacă tocmai a plecat este o informație cel puțin la fel de importantă și comunicarea ei nu este o mare filosofie”- spune candidatul PNL.
Adrian Bibu afirmă că toți cei care au capacitatea de a dezvolta tehnologii pentru SIBIUL SMART trebuie să fie încurajați să comunice cu administrația.
“După părerea mea, oamenii aceștia trebuie să știe că Primăria Sibiu e interesată real să își dezvolte serviciile online. Acesta este semnalul pe care trebuie să îl dea primarul tuturor companiilor, tuturor tinerilor inteligenți, pasionați de IT”- spune Bibu.
Liberalul este convins, în acest sens, ca un centru de inovație urbană ar fi o investiție mică pentru oraș , dar care ar asigura accesul rapid la idei noi.
“Un centru de inovație, un loc în care tinerii și companiile să se întâlnească și să dezvolte proiecte este o investiție mică în comparație cu ceea ce ar produce pentru comunitate”- afirmă Bibu.
Candidatul PNL crede că Sibiul poate încuraja transportul nepoluant în regim de car sharing realizat cu mașini electrice și dezvoltat prin aplicații și că îl poate susține prin asigurarea de spații de parcare fără plată, că administrația trebuie să își perfecționeze relationarea online cu cetățenii și că trebuie să acționeze cu mai multă hotărâre și rapiditate în implementarea soluțiilor inteligente.
“Domnul Klaus Iohannis era primar când Sibiul își asuma pași concreți spre statutul de SMART CITY. La vremea aceea se puneau bazele unor sisteme care nu prevedeau doar corpuri de iluminat economice, ci și alte tipuri de soluții precum controlul intensității în funcție de trafic și altele asemenea. Trebuie reluate aceste proiecte și puse în practică”- spune Adrian Bibu.
Candidatul PNL susține că noilor tehnologii administrația trebuie să le găsească utilizări în fiecare proiect, de la modernizari de școli și până la salubritate (senzori de “prea plin” pentru pubele) sau infrastructură rutieră.
“Cred într-o administrație smart, una pusă în folosul locuitorilor și a mediului” – spune Adrian Bibu care își dorește ca fiecare clădire a Municipalității (școli, grădinițe, sedii ale administrației, alte servicii publice) să își poată asuma un termen în care să devină neutră din punct de vedere al impactării cu mediul prin instalarea de panouri, reducerea noxelor etc.