Proiect inedit al Asociației Animal Life Sibiu și al Școlii Private de Dresaj Canin ”Adulmecătorii”: sibienii cu suflet mare care vor adopta un cățel din adăpostul Animal Life sau din Adăpostul Public al Primăriei Sibiu vor beneficia de lecții gratuite de dresaj pentru noul membru al familiei.
Decizia de a adopta un prieten patruped este una deosebit de importantă, iar responsabilitatea pe care și-o asumă persoana care adoptă un cățel este comparabilă cu cea a creșterii și educației unui copil. De foarte multe ori, persoanele care adoptă un cățel nu știu cum să comunice cu acesta, iar conviețuirea cu noul prieten patruped devine foarte dificilă. Din nefericire, mulți oameni aflați în această situație aleg să renunțe la noul prietenul.
Pentru a preveni astfel de situații și pentru ca acomodarea familiei cu noul prieten să fie cât mai ușoară, Asociația Animal Life Sibiu împreună cu membrii Școlii Private de Dresaj Canin ”Adulmecătorii” au venit cu ideea de a oferi ședințe gratuite de dresaj și socializare pentru persoanele care decid să adopte un cățel.
”Vă anunțăm cu bucurie ca Adulmecatorii se alătura eforturilor noastre de a găsi familii frumoase pentru cățeii din adapost: începând cu data de 1 martie, cei care adoptă un cățel din adapostul Animal Life sau din Adapostul Public Sibiu pot primi acum câteva ședinte de dresaj si socializare GRATUITE!
Deci, dragi prieteni, dacă vă hotărăți să dați o șansă unui cățel deosebit din oricare dintre cele două adăposturi vă rugăm să ne contactați, și împreună cu Adulmecătoriii ne vom îngriji ca noul dvs. membru de familie să aibă parte de “școlarizarea” necesară pentru a se integra perfect în familia dvs!”, este anunțul făcut de membri Animal Life Sibiu.
Astfel, sibienii care adoptă un cățel dintr-unul din cele două adăposturi trebuie doar să meargă la contractul de adopție la ”Adulmecătorii” și pot începe cursurile de dresaj și socializare.
”Un cățel nu este un obiect. Este o ființă vie, are sentimente, este un prieten pe viață, un membru al familiei. Este foarte important să reușim să comunicăm cu el și să înțelegem ce nevoi are, ce îl sperie, ce îl face fericit etc. Apoi, trebuie să știm că prietenii noștri patrupezi ne simt. Știu atunci când suntem nervoși, agresivi, irascibili sau bucuroși, și, implicit, reacționează în consecință.
De aceea, când este vorba despre adopția unui cățel, trebuie, în primul rând educat stăpânul, cel are adoptă. El trebuie să înțeleagă ce presupune a avea un cățel și trebuie să învețe cum poate comunica cu noul său prieten”, explică Victoria Hadăr, adminstratorul Școlii de Dresaj Private și a Pensiunii canine ”Adulmecătorii”.
Răbdarea și încrederea reciprocă, cheia conviețuirii
Tot ea ne explică cum vor decurge aceste ședințe de dresaj. ”Câinii sunt deosebit de inteligenți, iar când vine vorba despre dresaj, comunicarea dintre om și câine este foarte importantă. De aceea ședințele de dresaj le desfășoară împreună, câinele cu omul său. Deoarece între cei doi trebuie să se stabiliească acea legătură specială, acea comunicare, bazată pe încredere reciprocă, înțelegere și afecțiune. Noi nu dresăm cățelul și să îl dăm gata dresat noului stăpân. Nu în acest caz! Aici e vorba despre câini cu traume, sau câini care până acum au stat în adăpost și abia acum învață să coabiteze cu noua familie. Și atunci atât câinele, cât și familia, au nevoie de o perioadă de acomodare împreună. Cățelul trebuie facă cunoștință cu noua lui familie, să prindă încredere în noua familie, și se obișnuiască și să ajungă să se simtă în siguranță alături de oamenii lui. Abia apoi vin, împreună, la noi și aici începem educarea ambelor părți. Totul este un proces de durată. Iar cei care adoptă un cățel trebuie să înțeleagă acest lucru.
Și mai e un aspect: NU acceptăm situații în care câinele să fie ținut în lanț, sau închis, sau lăsat cine știe unde, singur, de pază. Ne dorim să încurajăm adopțiile responsabile, în care atât câinele să-și găsească o familie în mijlocul căreia să fie fericit, dar și familia respectivă să-și găsească un prieten pe viață”, continuă Victoria.
Foto: Adulmecătorii
Inspirați de Luna
Victoria Hadăr povestește cum, în spatele acestei idei de a oferi ședințe gratuite de dresaj a venit de la Luna, un cățel adoptat recent de ea și soțul ei, un caz trist, asemenea multor câini din adăposturi. ”Luna a fost adoptată de niște cunoștințe din adăpost, iar la scurt timp cei care au adoptat-o, au refuzat-o. Ceea ce nu este deloc normal. Este un suflet, nu un obiect pe care să îl duci înapoi la magazin dacă nu ești mulțumit de el. Bineînțeles că am luat-o noi imediat pe Luna și acum face parte din familia noastră. Și atunci ne-am gândit, cu soțul meu, că sunt multe astfel de cazuri în care cei care adoptă căței nu știu cum să socializeze cu ei și apoi îi abandonează sau îi trimit înapoi în adăposturi. Și am zis că trebuie să facem ceva ca să prevenim astfel de situații traumatizante pentru bietele animale. Și așa a venit ideea cu ședințele de dresaj și socializare gratuite. Noi învățăm și îi educăm nu doar pe câței, ci și pe noii lor stăpâni, îi ajutăm să comunice și să creeze acea relație armonioasă”, continuă Victoria.
Dacă doriți să adoptați un înger cu codiță, puteți vizita pagina de facebook a Asociației Animal Life Sibiu, sau Adăpostul Public al Primăriei Sibiu. Câțeii disponibili pentru adopției în adăpotul Primăriei îi puteți găsi și pe https://cainifarastapan.sibiu.ro/.