România devine, de azi, membru cu drepturi depline al spațiului Schengen. Marchează astfel sfârșitul unei așteptări de 18 ani de la aderarea la Uniunea Europeană.
După ce, în martie 2024, țara noastră a eliminat controalele la frontierele aeriene și maritime, acum dispar și verificările la granițele terestre, scrie Monitorul de Cluj.
Începând de astăzi, călătoriile din România spre celelalte state Schengen devin la fel de simple ca o deplasare în interiorul țării.
Ultima barieră a căzut: România devine membru Schengen cu drepturi depline
Practic, toți călătorii, indiferent de cetățenie, pot traversa acum granițele fără să mai oprească la cabinele de control pentru verificarea documentelor. Este important însă ca aceștia să aibă la ei un document de călătorie valabil – pașaport sau carte de identitate.
Punctele de frontieră unde se elimină controalele sunt:
Cu Bulgaria: 11 puncte rutiere (inclusiv Giurgiu, Vama Veche, Calafat), 3 feroviare și 7 portuare
Cu Ungaria: 12 puncte rutiere (inclusiv Nădlac, Borș, Petea) și 5 feroviare
Pe Dunărea interioară: porturile Cernavodă și Brăila
Poliția de Frontieră va continua să efectueze controale aleatorii și nesistematice în zona de 30 de kilometri de la graniță, împreună cu alte instituții de ordine publică. Acestea se vor face pe baza analizelor de risc sau când există informații despre posibile fapte ilegale.
După 18 ani de așteptare: România intră complet în spațiul european fără frontiere
Pentru copiii români, condițiile de călătorie rămân neschimbate, fiind necesare aceleași documente ca și până acum.
De asemenea, călătoriile spre țările din afara spațiului Schengen (cum ar fi Serbia sau Republica Moldova) vor continua să implice controlul documentelor la frontieră.
Spațiul Schengen, cea mai mare zonă de liberă circulație din lume, include acum 29 de țări și 420 de milioane de persoane. Din cele 27 de state membre UE, doar Cipru și Irlanda nu fac parte din acest spațiu.