Adio cadouri de Crăciun! Un nou trend dă peste cap obiceiurile de sărbători.

Un fenomen neașteptat ia amploare în societatea modernă: tot mai mulți oameni aleg să renunțe complet la tradiția cadourilor de sărbători.

Foto: arhivă

Specialiștii în comportament și marketing susțin că schimbarea poate duce la relații mai autentice și la sărbători lipsite de stresul cumpărăturilor, scrie Monitorul de Cluj.

Alex Blumenthaler, un dezvoltator de software în vârstă de 30 de ani din Atlanta, și partenera sa au luat această decizie îndrăzneață după șase ani de relație.

Nu mai facem cadouri de Crăciun! Decizia radicală a tot mai multor cupluri care preferă experiențele în locul obiectelor

Povestea lor a început ca multe altele – cu schimburi tradiționale de cadouri la fiecare sărbătoare. Însă, pe măsură ce relația lor s-a adâncit, au realizat că găsirea cadourilor perfecte devenea tot mai dificilă și mai puțin satisfăcătoare.

„Dăm prioritate economisirii banilor pentru experiențe, limitând în același timp numărul de cadouri pe care le primim unul pentru celălalt”, explică Blumenthaler. Anul trecut, cuplul a făcut un pas radical: a renunțat complet la cadourile de Crăciun, alegând în schimb să-și ofere o escapadă de weekend în afara orașului. „Amintirile au fost cadoul perfect pe care ni l-am făcut și s-ar putea să facem aceeași excursie și anul acesta”, mărturisește el.

Crăciunul fără cadouri devine noul trend

Profesorul Morgan Ward de la Universitatea Emory explică fenomenul din perspectivă științifică. Potrivit acestuia, oamenii oferă tradițional cadouri din trei motive fundamentale: pentru a aduce bucurie destinatarului, pentru satisfacția personală și pentru a exprima un anumit nivel de intimitate. Cu toate acestea, în societatea modernă, procesul a devenit o sursă majoră de stres, mai ales când vine vorba de presiunea financiară sau de anxietatea găsirii cadoului perfect.

Diane Gottsman, expert în etichetă, aduce o perspectivă practică asupra situației: „reducerea listei de cadouri poate face sărbătorile mai puțin stresante atunci când tradiția a devenit mai degrabă o obligație decât o experiență plăcută”.

Pentru familiile numeroase, soluțiile alternative au început să apară natural. Unii au optat pentru limitarea cadourilor doar la copii, în timp ce alții organizează schimburi tip „Secret Santa” între adulți. Experții subliniază că această schimbare nu înseamnă pierderea spiritului sărbătorilor, ci dimpotrivă – o reorientare către ceea ce contează cu adevărat.

Pentru cei care doresc să facă această tranziție, specialiștii recomandă câteva strategii cheie: comunicarea deschisă și sinceră despre motivele acestei decizii, propunerea unor alternative precum întâlniri la cafea, activități comune sau momente de calitate petrecute împreună, scrisori personalizate care să exprime aprecierea pentru relație, acceptarea faptului că unele familii pot avea nevoie de timp pentru a se adapta la această schimbare.

Un aspect important subliniat de experți este că, în cazul în care cineva aduce totuși un cadou, deși s-a stabilit altfel, nu trebuie să apară sentimente de vinovăție. Ward recomandă acceptarea darului cu grație și exprimarea recunoștinței, menținând astfel armonia relațiilor.

„Cercetările spun că însoțirea unui cadou de sărbători cu o scrisoare care vorbește despre relație poate fi la fel de satisfăcătoare sau chiar mai satisfăcătoare decât simpla oferire a unui cadou”, adaugă Ward, subliniind importanța conexiunii emoționale în perioada sărbătorilor.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura