Adevărul șocant despre caniculă și creier

Valurile de căldură nu provoacă doar disconfort fizic, ci pot avea și efecte negative semnificative asupra creierului.

Foto: pexels.com

Cercetătorii de la Școala de Medicină Yale au publicat un studiu în Journal of Neural Engineering, citat de Monitorul de Cluj, care a descoperit că și cele mai mici creșteri de temperatură pot modifica semnificativ activitatea cerebrală.

Un alt studiu din 2021 a arătat că performanțele cognitive încep să se deterioreze atunci când temperatura depășește 24°C.

Dr. Caroline Leaf, expert în sănătate mintală, explică: „Scurtele perioade de expunere la căldură ridicată, cum ar fi statul într-o saună, sunt bune pentru tine și chiar îți pot crește rezistența și îți pot îmbunătăți concentrarea. Cu toate acestea, perioadele mai lungi de căldură extremă pot fi problematice”.

Potrivit Dr. Leaf, expunerea prelungită la căldură extremă poate provoca schimbări în chimia creierului, făcând ca neuronii să se activeze prea repede sau prea încet, uneori chiar devenind „tăcuți”.

Alarmă pentru creier: Cum afectează valurile de căldură funcțiile cognitive

Aceste modificări pot duce la probleme de memorie, concentrare scăzută, iritabilitate și chiar agresivitate.

Printre efectele căldurii asupra creierului se numără dezechilibrul neurotransmițătorilor: supraîncălzirea poate perturba echilibrul substanțelor chimice care transmit semnale între celulele nervoase, afectând starea de spirit, cogniția și comportamentul, pierderea electroliților prin transpirație: acest dezechilibru poate duce la crampe musculare, slăbiciune și, în cazuri grave, chiar convulsii, afectarea funcției cognitive: temperaturile ridicate pot afecta negativ atenția, memoria și raționamentul, ducând la scăderea performanței în diverse sarcini.

În cazuri extreme, supraîncălzirea prelungită poate duce la insolație, o afecțiune care pune viața în pericol și poate provoca leziuni cerebrale permanente dacă nu este tratată prompt.

Studiu: Căldura extremă modifică activitatea cerebrală și performanța cognitive

Totodată, supraîncălzirea poate duce la respirație superficială și rapidă și se ajunge la niveluri scăzute de oxigen în sânge, care afectează funcția creierului, la o inflamație cerebrală, adică temperatura ridicată a corpului poate declanșa un răspuns inflamator în creier, contribuind la tulburări neurologice, potrivit Forbes.

Fluxul sanguin excesiv poate duce la umflarea și creșterea presiunii intracraniene, provocând dureri de cap, amețeli și chiar leșin.

Experții recomandă mai multe metode pentru a combate aceste efecte, printre care hidratarea constantă – consumul abundent de apă poate ajuta la menținerea echilibrului corpului și creierului -, căutarea unor spații răcoroase, dușuri reci și o atenție specială acordată copiilor.

Capcanele caniculei: De la iritabilitate la probleme de memorie – cum ne afectează căldura

Supraîncălzirea, spune dr. Leaf, poate face ca o persoană să fie mai obosită, copleșită, agresivă și iritabilă și poate secătui și mai mult energia din creier și corp, făcându-ne să ne simțim și mai rău.

Specialiștii îndeamnă oamenii să fie atenți la semnale cum ar fi confuzia, iritabilitatea, durerile de cap intense sau amețeala și să ia măsuri imediate pentru a se răcori.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*