Adevărul sașilor

FDGR îşi asumă anii ’30 şi ’40 ca o perioadă nefastă a istoriei minorității germane din România. În același timp, sașii se consideră victimele unei campanii de calomnie şi incitare la ură pe considerente etnice.

Processed with VSCO with g3 preset

Grupul Etnic German (GEG) a fost înfiinţat printr-un decret-lege (în 21 noiembrie 1940) al Statului Român, condus de Ion Antonescu, şi dizolvat de alt decret-lege, tot al Statului Român, în octombrie 1944. „Minoritatea germană din România îşi asumă anii ’30 şi ’40 ca o perioadă nefastă a istoriei sale şi regretă profund abuzurile şi crimele săvârşite de unii cetăţeni din rândurile sale“, transmite Forumul German, într-un comunicat de presă, reamintind că FDGR a fost înfiinţat în decembrie 1989. Totuși, documentul nu este semnat de niciunul dintre liderii formațiunii și nu amintește nimic despre retrocedările în favoarea Bisericii Evanghelice.

Cum a ajuns FDGR succesorul GEG

Conducerea Forumului afirmă că GEG, înzestrat cu autoritate discreţionară asupra întregii comunităţi germane din România de către statul antonescian, „şi-a însuşit în mod abuziv proprietăţi bisericeşti şi ale unor asociaţii ale minorităţii germane“. „Retrocedarea acestor proprietăţi, care au aparţinut comunităţilor şi nu unor persoane fizice, a fost solicitată de FDGR, acesta considerându-se succesorul patrimonial al acestor asociaţii, ale căror proprietăţi au trecut în proprietatea GEG, în virtutea unor decizii discreţionare. Retrocedările au fost decise de Comisia specială care funcţionează pe lângă Guvernul României (şi nu la nivelul primăriilor!) în baza legislaţiei din ţara noastră“, se mai arată în comunicatul formațiunii.

„O minciună grosolană“

Pe de altă parte, pentru FDGR au fost emise 11 decizii de retrocedare şi nicidecum 80.000, cifră vehiculată în spaţiul public, potrivit documentelor puse la dispoziție de organizație. „Afirmaţia că FDGR ar fi solicitat şi obţinut imobile care au aparţinut comunităţilor evreieşti din România reprezintă o minciună grosolană. FDGR respinge cu hotărâre tendinţele de denigrare, amplificate, din păcate, în ultimele zile în unele medii şi îşi rezervă dreptul de acţionare în instanţă pentru calomnie şi incitare la ură pe considerente etnice. FDGR a dovedit în existenţa lui de 27 de ani că duce o politică constructivă, proeuropeană şi pro-atlantică, pentru democraţie şi un stat de drept. Etnicii germani din România sunt cetăţeni loiali ai ţării şi condamnă aceste manevre de dezbinare a societăţii româneşti“, au mai arătat reprezentanții FDGR.

Retrocedările, în cifre

Potrivit situației cererilor de retrocedare depuse de FDGR la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților, prezentată anul trecut comisiei mixte interguvernamentale româno-germane, au fost depuse 136 de cereri, dintre care au fost soluționate până acum 127. Rezultatele sunt: 8 restituiri în natură, 3 propuneri de acordare de despăgubiri, 55 de respingeri și 61 de redirecționări și renunțări. În județul Sibiu, au fost restituite în natură trei imobile: o locuință de pe str. Filarmonicii nr. 23 din Sibiu (2007), căminul de bătrâni de pe str. George Coșbuc (2009) și sediul CNM „Astra“ din Piața Mică nr. 12 (2012).

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*