Acustica bisericilor fortificate către noi volumetrii sonore

În această vară, șase compozitori din România, Europa și SUA au călătorit în Transilvania în căutarea de noi surse de inspirație.

 

Au vizitat satele de patrimoniu și au descoperit legende moștenite din străbuni, ulterior împărtăşind toată această experiență în laboratorul de creație ICon Arts.

Rezultatul, în primă audiție absolută, în weekend-ul 22 – 23 octombrie la Sibiu și Mălâncrav.

În seara zilei de sâmbătă, 22 octombrie, de la ora 19:00, Rezidența Transilvanica aduce pe scena Filarmonicii de Stat Sibiu premiera internațională a șase compoziții inspirate de șase edificii – reper din Transilvania. Iar duminică, 23 octombrie, de la ora 17:00, Biserica fortificată din Mălâncrav își va aprinde felinarele pentru concertul care îi va fi dedicat.

Rezultate ale unui proiect amplu de cercetare, piesele din program vor fi însoțite la Sibiu de proiecții multimedia din care publicul va afla povestea fiecărui spațiu, parte dintr-un traseu cultural ce va fi parcurs inițial în sala de concert și ulterior pas cu pas în căutarea reperelor sonore.

Picturi, decorații, scări misterioase și ferestre de basm, clopote, simboluri medievale și blazoane ale vechilor familii săsești, sunt tot atâtea metafore ce împânzesc textura compozițiilor noi, constituind motive centrale prin care artiștii au păstrat amintirea vie a experienței autentice din Transilvania. Astfel, una dintre intențiile proiectului este ca publicul prezent să asculte activ fiecare compoziție dedicată unui instrument solo, acompaniat de ansamblul de percuție.

Sâmbătă, 22 octombrie, 11 artiști vor concerta sub inspirația localităților Biertan, Copșa Mare, Cund, Valea Viilor, Cloașterf și Mălâncrav.

Ansamblul de percuție ICon Arts

Coord. de Alexandru Anastasiu – vibrafon (Orchestra Națională Radio)

Programul, în primă audiție absolută:

 

Magdalena Białecka (Polonia) – Cloașterf (pentru soprană – Veronica Anușca și ansamblu de percuție)

Sebastian Țună (România) – Copșa Mare. Naturalis (pentru vibrafon – Alexandru Anastasiu și ansamblu de percuție)

Áine Mallon (Irlanda) – Cund (pentru acordeon – Fernando Mihalache și ansamblu de percuție)

Sebastian Androne – Nakanishi (România – Elveția) – Mălâncrav. Selig (pentru vioară – Ladislau Csendeș și ansamblu de percuție)

Thomas Vieira (SUA) – Biertan (pentru clarinet – Ciprian Dancu și ansamblu de percuție)

Diana Gheorghiu (România) – Valea Viilor (pentru flaut – Oana Silișteanu și ansamblu de percuție)

Pentru concertul de la Sibiu, biletele sunt disponibile aici https://www.iabilet.ro/bilete-sibiu-rezidenta-transilvanica-79674/ sau la casieria Filarmonicii de Stat Sibiu.

Un al doilea concert va avea loc duminică, 23 octombrie, de la ora 17:00, în incinta Bisericii fortificate din Mălâncrav, prilej pentru a oferi înapoi comunității locale povestea acestor locuri revitalizată de amplitudinea versatilă a muzicii noi.

De altfel, cei prezenți la eveniment vor avea prilejul rar de a se bucura de creația unor compozitori de primă pagină a publicațiilor de specialitate, aduși împreună într-o formulă unică  de Rezidența Transilvanica.

Un alt scop la fel de important al proiectului, specific rezidențelor creative din mediul internațional, este sprijinul acordat dezvoltării artistice, de a oferi contextul adecvat în timp și spațiu pentru artă, cercetare și reflecție, îndeplinit cu succes și mulțumită implicării partenerilor culturali de care se bucură acest proiect.

La scurt timp de la premieră, lucrările vor putea fi ascultate pe suport multimedia în incinta fiecărei biserici fortificate, parte din itinerariul cultural propus în cadrul acestui proiect.

În final, fiecare dintre cele 6 piese va constitui o parte dintr-o lucrare colectivă modulară intitulată „Suita Transilvanica”.

Rezidența Transilvanica este un proiect organizat de Asociația UCIMR – Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, proiect cultural cofinanțat de AFCN – Administrația Fondului Cultural Național.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura