Actul de naștere al Sibiului, solicitat la Vatican

Un facsimil al primului document în care este pomenit Sibiul, document datat 20 decembrie 1191, a fost solicitat Vaticanului de către Arhivele Naționale și are șanse să ajungă la Sibiu până la sfârșitul anului.

Documentul a fost emis de Papa Celestin al III-lea și trimis regelui Bela al II-lea, iar conținutul său confirmă existența unei prepozituri a Sibiului („praepositura Cibiniensis“). „Sunt convins că vom obține acest facsimil și că sibienii au să fie interesați să-l vadă. De altfel, ne propunem ca în 2016 să prezentăm și alte documente interesante din trecutul Sibiului“, a dezvăluit dr. Alexiu Tatu, directorul Direcției Județene a Arhivelor Naționale Sibiu, luni, cu prilejul dezbaterii organizate de Asociația „Sibiu 1191“ cu prilejul a 825 de ani de la prima mențiune documentară a Sibiului, organizată la Departamentul Istorie, Patrimoniu și Teologie Protestantă a Facultății de Științe Socio-Umane.

Piața Huet – vatra Sibiului

Asociația „Sibiu 1191“ a lansat deja primele etape ale proiectului „Sibiu 825, infinite love“, dedicat împlinirii în 2016 a 825 de ani de la prima mențiune a Sibiului. Acesta este contextul în care istorici și arheologi au discutat împreună cu studenții despre trecutul Sibiului. Prof. univ. dr. Zeno Pinter, președintele Comisiei Naționale pentru Arheologie, conf. univ. dr Marian Țiplic, prorectorul Universității „Lucian Blaga“ , dr. Cosmin Roman, de la Academia Forțelor Terestre, dr. Claudia Urduzia, arheolog al Muzeului Național Brukenthal, dr. Anca Nițoi, muzeograf al  Muzeului de Istorie, dr. Alexiu Tatu, directorul Arhivelor Naționale Sibiu, și istoricul Răzvan Pop, directorul Direcției Județene pentru Cultură au vorbit despre drumul Sibiului în cei 825 de ani, despre vatra comunității, situată undeva în zona Pieței Huet, și despre organizarea de-a lungul timpului a acestei comunități. „Este pentru prima oară când un proiect începe cu începutul, deci cu ceea ce ne arată istoria. Cred că este esențial pentru sibieni, înainte de sărbătoarea celor 825 de ani să afle informații despre ce a fost acum 825 de ani“, a menționat Pop.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura