Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu îl sărbătorește astăzi pe actorul de origine luxemburgheză Daniel Plier, cunoscut publicului din producțiile secției germane a naționalului sibian.
Plier poate fi văzut pe scena TNRS în această seară (26 februarie), în spectacolul „Operele lui William Shakespeare pe scurt”, spectacol pe care l-a regizat și în care joacă alături de Ali Deac și Valentin Spaeth. „Contra democrației”, regia Alexandru Dabija (7 martie), „Ulciorul sfărâmat”, regia Dominic Fridel (13 martie), comedia „Încoace și încolo”, regia Alexander Riemenschneider (14 martie) sunt spectacolele în care îl puteți vedea pe Daniel Plier în următoarea perioadă, pe scena TNRS.
În vârstă de 51 de ani, Daniel Plier este unul dintre cei mai apreciați actori ai secției germane a Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu, absolvind Conservatorul din Luxembourg, după finalizarea studiilor de actorie de la Ecole Supérieure d’Art Dramatique-Académie Théâtrale Françoise Danell-Pierre Debauche. Deși a lucrat și cu regizori de film, obținând roluri în producțiile Universalove (r. Thomas Woschitz), Carré blanc (r. Jean-Baptiste Léonetti), Réfractaire (r. Nicolas Steil) și Senteurs (r. Laura Schroede), Daniel Plier s-a remarcat pe scena teatrului sibian, atât ca regizor (prin montarea spectacolelor Panik, Operele complete ale lui Shakespeare pe scurt, Povara lui Ossi, Jurnalul unui nebun), cât și ca actor, făcând parte, în special, din distribuția celor mai importante spectacole în limba germană, precum Domnul Puntila și sluga sa Matti (regia: Anca Bradu), Contra democrației (regia: Alexandru Dabija), Amadeus (regia: Gavriil Pinte), Tatoo (regia: Radu Afrim), Martiri (regia: Radu Nica), Woyzeck (regia: Alexa Visarion), R.U.R. (regia: Vlad Cristache), Încoace și încolo (regia: Alexander Riemenschneider).
Începând din anul 2017, la aniversarea a zece ani de când Sibiul și Marele Ducat de Luxemburg au fost împreună Capitale Europene ale Culturii, Daniel Plier este și consul onorific al Marelui Ducat de Luxemburg la Sibiu.