„Aceste cabane ne-au crescut!”. Iubitorii muntelui CER salvarea cabanelor turistice vechi

5000 de persoane au semnat în numai două zile petiția pentru clasarea patrimoniului montan. Această petiția a fost inițiată de Ambulanța pentru Monumente, după ce a fost începută demolarea cabanei turitice Valea Sâmbetei.

Foto: Ambulanța pentru Monumente

Apelul lansat de Ambulanța pentru Munumente pentru salvarea cabanelor turistice vechi din Munții României a avut ecou: iubitorii muntelui, și nu numai, au semnat în număr mare petiția prin care i se solicită ministrului Culturii să demareze o evaluare de urgență a tuturor cabanelor montane istorice și să le protejeze prin includerea în Lista monumentelor istorice. Astfel, în numai 2 zile, peste 5000 de oameni au semnat. Majoritatea semnatarilor sunt revoltați de faptul că a început demolarea Cabanei Valea Sâmbetei, iar mesajele lăsate de ei, sunt grăitoare:

„Pentru că aceste cabane ne-au crescut! Și ne-au ferit de mizeriile care erau <<jos>>!”, scrie Livius.
„În 1982 16 august am coborât de pe creastă pe o ploaie măruntă și rece. Cabana era arhiplină, dar nu a fost lăsat nimeni afară. Am primit saltele și am dormit pe jos în sala de mese, ca peștii. Ce vremuri! Demolatorii sunt niște asasini ai amintirilor mele de turist montan”, spune Ion
„Pentru că într-o țară cu tradiție montană de peste 100 de ani nu este admisibil să se distrugă cabanele construite cu atâta truda de oameni pasionați și dedicați muntelui – ele ar trebui protejate de stat, chiar dacă asta ar fi cu deficit financiar, la început, căci acesta ar trebui să fie rolul statului – da a proteja! Iar aceste cabane merita protejate, nu demolate spre a face din ele discoteci rentabile… Ele ar trebui să aibă cabanier permanent și să asigure măcar un minim necesar de hrană celui ce cutreieră muntele…”, este mesajul lui Octavian.
„Este importantă respectarea istoriei locului, a autenticității și a amintirilor pe care le poartă”, transmite Andreea
„Pentru că nimic nu mai protejează vechile cabane turistice din munții României. Trebuie stabilit un cadru legal de protecție și renovare a acestor monumente istorice”, este de părere Sebastian.
Reprezentanții Ambulanței pentru Monumente fac apel către iubitorii muntelui să semneze în număr cât mai mare petiția, pentru ca autoritățile să țină cont de solicitarea lor.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura