A murit profesorul Dumitru Ciocoi-Pop, fostul rector al ULBS

Fostul rector al Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, prof.dr.h.c. Dumitru Ciocoi-Pop, a trecut în neființă, ieri, 10 martie, la vârsta de 76 ani.

Dumitru Ciocoi-Pop va rămâne în memoria foștilor săi colaboratori, colegi și studenți ca veritabil fondator al Universității „Lucian Blaga” din Sibiu în formula ei actuală, dar și ca managerul care i-a conferit acestei instituții o dimensiune internațională, transmite ULBS, într-un comunicat de presă.

Mesajul Universității „Lucian Blaga” în memoria prof. univ. dr. h. C. Dumitru Ciocoi-Pop

„În numele comunității academice sibiene, ne exprimăm durerea față de trecerea la cele veșnice a reputatului nostru coleg, profesor universitar doctor, Doctor Honoris Causa, Dumitru Ciocoi-Pop, care va rămâne în memoria foștilor săi colaboratori, colegi și studenți ca veritabil fondator al Universității „Lucian Blaga” din Sibiu în formula ei actuală, dar și ca managerul care i-a conferit acestei instituții o dimensiune internațională.

În anumite privințe, biografia profesorului Dumitru Ciocoi-Pop se confundă cu istoria Universității sibiene. Născut în 1943, Dumitru Ciocoi-Pop a absolvit Facultatea de Filologie a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și a fost, la începuturile carierei sale, asistent la universitățile din Timișoara (1967-1968) și Cluj-Napoca (1968-1972). Stabilindu-se în 1972 la Sibiu, cu gradul de lector, a devenit Șeful Catedrei de Engleză a Institutului de Învățământ Superior din localitate, pe care a condus-o până în 1980, când a fost înlăturat în mod abuziv din învățământ și condamnat la închisoare din cauza convingerilor sale anticomuniste.

Reintegrat, după prăbușirea regimului totalitar, în învățământul superior, profesorul Dumitru Ciocoi-Pop a ocupat succesiv funcțiile de șef al catedrei de Studii Britanice și Americane, decan al Facultății de Litere, Istorie și Drept și Prorector al Universității din Sibiu (1990-1992), pentru ca în perioada 1992-2004 să activeze ca rector al aceleiași Universități. De-a lungul celor trei mandate de Rector, abilitățile remarcabile de organizator ale profesorului Dumitru Ciocoi-Pop s-au concretizat printr-o spectaculoasă dezvoltare instituțională a Universității sibiene (din 1995, Universitatea „Lucian Blaga”), care a cunoscut o creștere semnificativă ca număr de programe de studiu, cadre didactice și studenți. O altă realizare managerială de excepție a profesorului Dumitru Ciocoi-Pop a fost conectarea Universității sibiene la o serie de rețele academice internaționale – fapt de care au beneficiat, prin varii stagii de perfecționare sau documentare, numeroase cadre didactice ale universității.

Figură de prim-plan a comunității studiilor anglofone din România în ultima jumătate de secol și specialist de cert prestigiu internațional, profesorul Dumitru Ciocoi-Pop a publicat numeroase lucrări (monografii, note de curs, antologii, articole, eseuri) care au pus bazele studiilor britanice și americane în învățământul superior sibian, dar și traduceri și creații poetice proprii, în limbile română și engleză. În semn de recunoaștere națională și internațională pentru meritele sale academice și administrative, profesorului Dumitru Ciocoi-Pop i s-au decernat numeroase premii și distincții, printre care Cetățean de Onoare al Orașului Columbia, SUA (1994), Doctor Honoris Causa al Universității din Missouri, SUA (1996), Ordinul „Steaua României”, în grad de Mare Ofițer, acordată de Președintele României (2000), și Medalia de Aur a Universității Eberhard Karls din Tübingen (2004).

Omagiem cu profund respect și sinceră recunoștință memoria profesorului Dumitru Ciocoi-Pop, personalitate definitorie a comunității academice sibiene, ambasador al culturii anglo-americane în România și al valorilor românești pe plan internațional și, nu în ultimul rând, mentor a numeroase generații de studenți, profesori și cercetători.

Îi vom păstra vii amintirea și moștenirea intelectuală!

Dumnezeu să îl odihnească în pace!”

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura