A murit poetul Lucian Avramescu

Poetul Lucian Avramescu a decedat în locuinţa sa din comuna prahoveană Sângeru, la vârsta de 73 de ani, au declarat duminică pentru AGERPRES surse locale.

Surse medicale au precizat că Lucian Avramescu a fost găsit în stare de inconştienţă, în stop cardio-respirator şi a fost supus manevrelor de resuscitare, însă fără rezultat.
Poetul şi jurnalistul Lucian Avramescu s-a născut în comuna Sângeru, judeţul Prahova, la 14 august 1948.

A urmat cursurile Facultăţii de Horticultură a Universităţii din Craiova, pe care a absolvit-o în 1971, cu o licenţă în arhitectura peisageră, apoi şi cursurile Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii din Bucureşti, potrivit „Dicţionarului general al literaturii române” (Editura Univers Enciclopedic, Bucureşti, 2004).

A debutat în 1967, cu poezie şi reportaje, în „România literară” şi „Luceafărul”. A condus cenaclul „Serbările Scânteii Tineretului” (până în 1985). A fost ziarist la „Orizont” (Râmnicu Vâlcea, 1975), „Scânteia tineretului” (redactor-şef adjunct), „Suplimentul literar-artistic al ‘Scânteii tineretului'” (1986-1989) şi „Tineretul liber” (ziar înfiinţat la 22 decembrie 1989). Este fondatorul Agenţiei de ştiri ‘A.M. Press’ (1991), prima agenţie de presă cu capital privat înfiinţată după 1989. A publicat volume de versuri, note de călătorie, antologii, eseuri şi pamflete jurnalistice.

De-a lungul timpului i-au apărut volumele: „Poeme” (Bucureşti, 1975), „Stele pe dealuri” (Craiova, 1976), „Transplantul de albastru” (Bucureşti, 1976), „Un liber albatros” (Bucureşti, 1978), „Ei, aş, spunea poetul” (Bucureşti, 1980), „Nu cer iertare” (vol. I-III, Bucureşti, 1981-1985), „Bună seara, iubito” (vol.I – 1986), vol. II – 2000). În 2002, în cadrul Târgului Internaţional „Gaudeamus – carte de învăţătură” a fost lansat volumul „Ciorne”, editat de A.M. Press, care reuneşte materiale semnate de Lucian Avramescu apărute în ziarul „România liberă”. În 2011 i-a apărut volumul de poezii „Poetul ca o casă în flăcări”. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România din 1979. A fost distins cu premiul de debut pentru poezie acordat de Editura Albatros (1975) şi Premiul pentru scriitorii tineri (1979). În cadrul Premiilor Uniunii Ziariştilor Profesionişti pentru activitatea jurnalistică pe anul 2002, Lucian Avramescu a fost distins cu Premiul „Geo Bogza”.

La cea de-a XX-a ediţie a Festivalului Internaţional de Poezie „Nichita Stănescu” (martie 2008), a primit Premiul de Excelenţă „Nichita Stănescu”, oferit de Primăria Municipiului Ploieşti. S-a numărat printre personalităţile distinse cu premiul de excelenţă la gala laureaţilor Fundaţiei „România 2000” din 2008.

 

Vă las în locul cuvintelor, după moarte, statuile lor

Cine a vorbit, te întreb, poetul sau filosoful?
Titanul din Lancrăm a spus să ne luăm în primire cuvintele,
Nenăscutele, pline de placentă ca nişte iezi fătaţi de curând,
Sfintele.

Blaga scria într-un colţ al odăii poezii
Şi în biroul opus, filosofie,
Nu le încurca niciodată, doar pe nevastă-sa o mai nimerea alta
Şi îi spunea că amănuntul ăsta întăreşte o căsnicie.

Am înţeles că peste mormântul lui Lucian Blaga au făcut o sală de sport
Ţara se dovedeşte prea mică, n-avem teren pentru o investiţie costisitoare
În fond trăim într-o lume
În care şi mormintele cunosc procese de reciclare.

Le-am spus copiilor,
Celor câteva generaţii  de copii fabricate exclusiv din iubire
Să mă îngroape nu la Bellu, nu pe aleea fabricanţilor de vise
Şi nici în vreo mănăstire.

Lancrămul meu e Sângeru
Între pietrele din curte, în muzeul acesta fenomenal
Puneţi-mă sub o piatră şi, dacă nu uitaţi,
Scrieţi-mi şi numele, eventual.

În colecţia iubirii mele
Dacă plec, dar n-am de gând încă,
Vă las în locul cuvintelor, vă dau în primire,
Statuile lor, un fel de bibliotecă din stâncă.”

Lucian Avramescu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura