Îndrăgitul actor sibian Ion Besoiu ne-a părăsit pentru totdeauna. Acesta a decedat în urma celui de-al treilea infarct.
Lumea este, de astăzi, mai săracă. Unul dintre cei mai îndrăgiţi actori români, sibianul Ion Besoiu, a trecut în eternitate. Acesta era cardiac şi a decedat, se pare, în urma celui de al treilea infarct, în ciuda eforturilor medicilor de la Institutul pentru Boli Cardiovasculare „C.C. Iliescu” din Bucureşti, unde era internat. Actorul va fi înmormântat pe Aleea Artiştilor din Cimitirul Bellu din Bucureşti.
Născut la Sibiu
Marele actor s-a născut la 11 martie 1931, la Sibiu, unde a absolvit Academia de Teatru și Muzică. După debutul pe scena Teatrului de Stat din Sibiu, Ion Besoiu a ajuns în București, unde a devenit membru al echipei de actori a Teatrului „Lucia Sturdza Bulandra”, pe scena căruia a jucat din 1967. Ulterior, a fost, timp de 12 ani, director al acestui teatru. În cariera sa teatrală, a interpretat numeroase roluri alături de mari actori ai scenei românești.
Peste 80 de filme
Din bogata sa filmografie, cu peste 80 de filme, amintim: „Haiducii”, „Ultimul cartuș”, „Actorul și sălbaticii”, „Nemuritorii”, „Un comisar acuză”, „Toate pânzele sus”, „Revanșa”, „Drumul oaselor”, „Ultima noapte de dragoste”, „Capcana mercenarilor”, „Furtuna”, „Cartierul Veseliei”, „Castelul condamnaților”, „Mihai Viteazul”, „Ion, blestemul pământului, blestemul iubirii”, „Horea”, „Colierul de turcoaze”, „Mircea”, „Kilometrul 36”, „Polul Sud”, „Această lehamite”
În 2008, a făcut parte și din distribuția filmului „Cenușă și sânge”, coproducție Franța-România-Portugalia, în regia lui Fanny Ardant. În 2009, Ion Besoiu a filmat pentru două episoade din telenovela „Regina”, difuzată de postul Acasă TV.
A lucrat cu regizori ca Sergiu Nicolaescu, Geo Saizescu, Andrei Blaier, Alexandru Tatos, Mircea Drăgan, Mircea Mureșan și alții.
Cetăţean de onoare al Sibiului
A fost președintele executiv al „Fundației Sibiul Vechi. Sibiu — Hermannstadt”, asociație care îi ajută pe tinerii talentați și care oferă premii etnografilor.
În 2001, a fost declarat cetățean de onoare al Municipiului Sibiu. La 19 martie 2001, cu ocazia împlinirii vârstei de 70 de ani, președintele Ion Iliescu l-a decorat cu Ordinul Național „Steaua României”, în grad de cavaler, subliniind contribuția lui Besoiu la „dezvoltarea artei teatrale românești, prin prestigioasa și remarcabila sa activitate de actor, director de teatru și pedagog”.
Numeroase distincţii
A fost distins cu premiul de excelență al Cinematografiei Române (2002). În anul 2008, la cea de-a XVI-a ediție a Galei Premiilor UNITER, i-a fost acordat premiul pentru întreaga activitate. Ion Besoiu a fost premiat la Gala Umanității 2009, devenind ambasador al umanității. De Ziua Mondială a Teatrului, la 27 martie 2011, s-a aflat printre cei șapte actori aniversați sub egida „Seniori ai teatrului și filmului românesc”, alături de Florin Piersic, George Motoi, Violeta Andrei, Eugenia Maci, Tora Vasilescu și Radu Gheorghe, primind diploma „In honoris” din partea Primăriei Generale a Capitalei și a Teatrului Metropolis.