A încetat din viață profesorul Lucian Vințan

Prof. univ. dr. ing. Lucian Vințan a încetat ieri din viață.

Vințan suferise un infarct și a fost internat mai multe săptămâni într-un spital din Brașov, dar medicii nu i-au putut salva viața, potrivit unor surse apropiate.

În această după-amiază, urma să aibă loc festivitatea de inaugurare a laboratoarelor și aulelor care au fost renovate anul acesta la Facultatea de Inginerie, cu sprijinul Continental Sibiu, însă conducerea Universității și compania Continental au decis să anuleze evenimentul.

Lucian Vințan

Mesajul transmis de Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu:

IN MEMORIAM Profesorul universitar doctor inginer Lucian VINȚAN

E toamnă! Și chiar dacă e o toamnă atipică, mai mult văratică, natura vie și verde se pregătește de încheierea ciclului ei de viață: frunzele au îngălbenit și încep să se desprindă, în foșnet lin, de ramuri. Așa s-a desprins de viață, prea devreme și prea pe tăcute, colegul și prietenul nostru Lucian VINȚAN.

Comunitatea academică sibiană este azi mai săracă decât ieri, prin plecarea spre cele veșnice a lui Lucian. E greu să scriu și să vorbesc la trecut despre el! A fost una dintre cele mai sclipitoare, iscoditoare și tenace minți în cercetarea științifică din Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu. Personalitatea și opera Profesorului Vințan au marcat atât destinele universității noastre, precum și pe cele ale colegilor, studenților, colaboratorilor și ale tuturor celor care l-au cunoscut.

Profesorul Lucian VINȚAN, asistent în anii ’90, a pus bazele școlii de calculatoare de la Sibiu, astăzi fiind cel mai titrat profesor din domeniul calculatoarelor şi tehnologia informației. Puţini profesori şi-au urmat neabătut crezul pentru o carieră eminamente profesional-științifică, dar „profesoratura” a fost deviza de viaţă a profesorului VINȚAN, fiind membru al Academiei de Științe Tehnice a României, cu recunoaştere naţională şi internaţională deplină. El a parcurs o perioadă de dezvoltare matură şi raţională, cu formarea şi dezvoltarea unor ramuri noi de studii în cadrul Facultății de Inginerie din Sibiu, a întemeiat și dezvoltat școala doctorală în domeniul calculatoarelor având studenți doctoranzi de excepție, care azi sunt, la rândul lor, profesori în cadrul facultății. Prin mâna lui de dascăl au trecut generații și generații de absolvenți care l-au apreciat pentru profesionalismul și seriozitatea lui, chiar și pentru exigența lui academică. A fost un cadru didactic apreciat de studenți, de comunitatea științifică națională și internațională, care și-a dedicat, practic, întreaga viață activităților didactice și științifice.

Realizările lui științifice, produsele soft, publicațiile în reviste internaționale de prestigiu, au făcut din Profesorul Lucian VINȚAN un om de știință foarte apreciat și premiat. Iată câteva din realizările lui profesionale și științifice:

· PREMIUL „TUDOR TĂNĂSESCU” al ACADEMIEI ROMÂNE, decernat în decembrie 2005, pentru lucrarea intitulată „Simularea și optimizarea arhitecturilor de calcul în aplicații practice

·  Titlul onorific de „Visiting Research Fellow” la Universitatea din Hertfordshire (UH), Marea Britanie, obținut în anul 2002; „I am pleased to confirm the title of Visiting Research Fellow. The title is intended to recognise your ongoing collaboration with our research activities.”Professor J. M. Senior, PhD, Dean of the Faculty of Engineering and Information Sciences, UH (April 2003)

· Diploma Universității „Lucian Blaga” din Sibiu (ULBS) pentru „competență academică deosebită și servicii excepționale aduse„, respectiv Diploma și Medalia ULBS (cu efigia „Lucian Blaga”) pentru merite academice 2005. Diploma de excelență pentru activitatea stiințifică desfașurată în anul 2012, Facultatea de inginerie, ULBS. Diploma de excelență pentru activitatea științifică meritorie desfășurată în anul 2013”, Facultatea de inginerie, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, 19 decembrie 2013. Distincții analoage au mai fost obținute în anii 2015, 2016, 2018 etc.

· Expert activ al Comisiei Europene în domeniul „Computing Systems (din 2005-prezent). În această calitate a fost implicat în evaluarea și monitorizarea a zeci de proiecte europene de cercetare științifică.

· Membru al juriului internațional, într-o companie de mare prestigiu (ex. Prof. Yale Patt sau Prof. Trevor Mudge – Eckert Mauchly Award), la Branch Prediction Championship 2011 organizat de compania INTEL în cadrul conferintei ISCA-2011 (cea mai prestigioasă conferință, la nivel mondial, în domeniul arhitecturii sistemelor de calcul)

· Diploma de excelență a Editurii Matrix Rom Bucuresti „ca recunoaștere a contribuției aduse la dezvoltarea patrimoniului literar științific românesc„, februarie 2013

· Premiul “Profesor Bologna” (diploma si medalie), Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), ASE Bucuresti, 10 mai 2014.

· Diploma de excelență “în semn de prețuire pentru contribuția adusă la dezvoltarea domeniului de Calculatoare și tehnologia informației”, Universitatea Politehnică din București, Facultatea de Automatică și Calculatoare, 12.12.2014.

· Implementări în microprocesoare comerciale de mare performanță (milioane de exemplare!) ale ideii de predictor neuronal de branch-uriOracle Sparc T4-4 (2011), AMD Bulldozer (2011), AMD Piledriver (2012), AMD Bobcat/Jaguar (2014), Samsung Exynos M1 (2016), AMD Zen (2016/2017) și AMD Ryzen (2017), IBM z14 (2017) etc., concept introdus de subsemnat în premieră mondială în anul 1999 (Conferința IJCNN, Washington DC), cu peste 100 de citări internaționale.

· International Doctoral Committee Member (profesori din Olanda, Franța, Spania și România), Delft University of Technology (Technische Universiteit Delft), The Netherlands (November 2018).

· În anul 2001 a creat, în premieră, Școala de știința calculatoarelor la nivel de doctorat în cadrul Universității “L. Blaga” din Sibiu, cu realizări de incontestabilă valoare la nivel național și internațional prin cei care, ulterior, au devenit doctori în acest domeniu.

Ne va fi foarte greu fără tine drag coleg Lucian VINȚAN! Dar, sunt sigur că în toate reușitele academice și științifice viitoare ale Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu te vei regăsi și tu, și realizările tale deosebite! Îți mulțumim!

Sincere condoleanțe familiei îndurerate!

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Prof.univ.dr.ing. Ioan BONDREA

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*