A început ediția a VII-a a Zilelor Șaguniene. Iată programul

Arhiepiscopia Sibiului organizează în perioada 22 noiembrie-5 decembrie 2023, ediția a VII-a a Zilelor Șaguniene 2023, mai multe acțiuni religioase, culturale şi artistice în vederea marcării sărbătorii Sfântului ocrotitor al Mitropoliei Ardealului.

Manifestările sunt prilejuite pe de o parte de sărbătorirea festivă a hramului Catedralei mitropolitane din Sibiu (Sf. Ier. Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei), iar pe de altă parte de proclamarea în Patriarhia Română a anului 2023 ca „Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice” și „Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți)”.

Aflate la cea de-a VII-a ediție, Zilele Șaguniene au debutat azi cu conferința misionar-pastorală de toamnă dedicată „Anului comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești”.

foto: Mitropolia Ardealului

Potrivit Mitropoliei Ardealului, „Ziua a debutat cu săvârșirea Sfintei Liturghii de un sobor de preoți din cele 5 protopopiate ale județului Sibiu, iar la strană răspunsurile au fost date de către o parte dintre cântăreții acestor 5 protopopiate. Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu a participat la Sfânta Liturghie și la slujba de Te-Deum ce a urmat.

În deschiderea conferinței, desfășurată în Catedrala Mitropolitană din Sibiu, a luat cuvântul Părintele Mitropolit Laurențiu, care a vorbit despre importanța muzicii în cultul Bisericii și, cu precădere, a tradiției muzicii „cunțane” din Transilvania.

Invitatul acestei conferințe a fost Părintele Prof. Univ. Dr. Vasile Grăjdian, de la Facultatea de Teologie Andrei Șaguna din Sibiu, care a vorbit despre Tezaurul de tradiție al cântării bisericești din Ardeal.

Pentru a înțelege mai bine și locul cântării bisericești din Ardeal în economia cântării ortodoxe, în general, sau chiar a celei creștine, în ansamblul ei, iarăși trebuie să ne întoarcem la cei dinaintea noastră, care s-au preocupat cu stăruință de cântarea bisericească românească și, în particular, de cea transilvăneană (Gheorghe Ciobanu, Pr. Nicu Moldoveanu, Pr. Vasile Stanciu, Elena Chircev și mulți alții, pe lângă cei de la Sibiu), care, cu toții, prin cercetări amănunțite și temeinice, au ajuns la concluzia că ceea ce se cântă în mănăstirile și parohiile transilvănene, la fel ca multe alte stiluri venerabile de cântare liturgică ortodoxă, face parte din marea și atât de bogata familie a stilurilor muzicale, „simfonic” înrudite, de origine bizantină”, a arătat Părintele Profesor Vasile Grăjdian.

În continuare, au vorbit încă doi preoți și un cântăreț bisericesc.

Părintele Dr. George Piț, de la Parohia Slimnic, a vorbit despre Mitropolitul Andrei Șaguna și muzica bisericească din Ardeal.

Datorită lui Șaguna se înființează primele coruri școlare, ca unul care știa încă din anii petrecuți în Serbia despre cântarea rugăciunii și puterea ei de înfrățire duhovnocească.[…] În anul 1854, Mitropolitul tipărește la Sibiu Liturghia pe patru voci, cunoscută sub numele de Liturghia grecească. El este acela care a introdus muzica corală în cultul bisericii ortodoxe din Transilvania. În anul 1864, Dimitrie Cunțan primește misiunea de la Mitropolitul Andrei Șaguna să întocmească o culegere a cântărilor bisericești din Transilvania. Așa apare colecția numită Cântările bisericești după melodiile celor opt glasuri ale Sfintei noastre biserici ortodoxe, publicată pentru prima dată la 28 iunie 1890”, a prezentat părintele George Piț.

Mai apoi, părintele Dr. Ovidiu Craiu, de la parohia Viile Sibiului, a prezentat lucrarea cu titlul Școala de cântăreți de la Sibiu.

Mitropolitul Nicolae Bălan este cel care are inițiativa înființării unei școli de cântăreți pe teritoriul Mitropoliei Ardealului, fapt pentru care înaintează Ministerului Cultelor o «petiție» în acest sens. Motivul principal pentru care s-a dorit deschiderea acestei școli a fost acela de a avea, în parohii, pe lângă preoți, și un alt personal calificat, bine fundamentat pe principiile creștin-ortodoxe, care să contribuie la propovăduirea cuvântului lui Hristos și la propășirea spirituală a credincioșilor. Înaltpresfinția Sa considera că «ne trebuie cât mai mulți și cât mai harnici cântăreți bisericești». Se știe că, «multe veacuri de-a rândul, cântăreții bisericești din Ardeal au fost oameni fără învățătură de carte muzicală», iar acum sosise vremea ca acest lucru să fie reglementat”, a subliniat părintele Ovidiu Craiu.

Ultima temă discutată a aparținut Dlui Dr. Sebastian Stroia, care a vorbit despre Binecuvântările morților în cântarea de strană din Arhiepiscopia Sibiului.

Studiul realizat se înscrie pe direcția transcrierii și analizei muzicologice sistematice și a elaborării unor materiale de prezentare a rezultatelor cercetării, ca o încercare de analiză muzicologică și etnologică, având în vedere, în principal, structurile muzicale (formule melodice și cadențe), elemente de ritmică, stil interpretativ, tehnică vocală, dar și anumite aspecte de ordin sociologic întâlnite la cântăreții analizați”, a menționat Dl Sebastian Stroia.

La finalul prezentărilor au existat intervenții din partea participanților, iar mai apoi, Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu a acordat distincția „Dimitrie Cunțan” cântăreților bisericești prezenți din cele 5 protopopiate din județul Sibiu“, a transmis Mitropolia Ardealului.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura