A fost săptămâna dolarului

De la începutul acestei luni dolarul a intrat pe o pantă puternic ascendentă faţă de principalele valute.

El a profitat de situaţia încordată din UE, unde se pregăteşte o „ieşire dură” a Marii Britanii dar şi de fragilitatea pe care o arată sistemul bancar italian, iar mai nou, şi cel german, din cauza problemelor cu care se confruntă Deutsche Bank, ea nereuşind să ajungă la o înţelegere cu Departamentul Justiţiei al SUA în privinţa cuantumului amenzii pe care trebuie să o plătească.

Pe de altă parte, Rezerva Federală pare tot mai pregătită să majoreze dobânda sa cheie, la un an de la precedenta creştere, în condiţiile în care economia americană dă semne constante de revigorare: scăderea şomajului, creşterea preţurilor şi a vânzărilor cu amănuntul. Tot atâtea motive pentru amplificarea plasamentelor în dolar și ieșirea de pe monedele considerate mai riscante.

În aceste condiţii, cursul monedei americane a urcat de la începutul lunii cu 13 bani, în 13 octombrie fiind atins un maxim de 4,0887 lei, nivel  care nu a mai fost atins din 6 iulie. La finalul perioadei analizate, media a fost stabilită la 4,0862 lei iar cotaţiile din piaţa valutară au fluctuat între 4,069 şi 4,11 lei.

După creşterea de la începutul perioadei la 4,5175 lei, maximul ultimelor trei luni, cursul euro a scăzut la 4,4890 lei, imediat după ce comisiile de specialitate ale Camerei Deputaţilor au aprobat proiectul de lege privind convertirea în lei a creditelor în franci elveţieni la un curs istoric într-o formă care a calmat nervii bancherilor. La finalul intervalului media a fost stabilită la 4,5016 lei, într-o şedinţă în care tranzacţiile s-au realizat între 4,5010 şi 4,5090 lei.

Presiunea pe leu ar putea reveni în zilele următoare, în condiţiile în care proiectul de lege va intra la vot în parlament. Un alt motiv de depreciere pentru leu este reprezentat de apropiata campanie electorală, motiv pentru investitori pentru a-și lua poziții de protecție.

Media monedei elveţiene, care s-a apreciat pe pieţele internaţionale de la 1,096 la 1,087 franci/euro, a crescut de la 4,0875 la 4,1367 lei, maxim al ultimelor trei luni, pentru a încheia intervalul analizat la 4,1312 lei.

Perechea euro/dolar a coborât constant, de la 1,1204 la 1,0971 dolari, cel mai scăzut nivel înregistrat de la finalul lunii iulie, dar a închis perioada pe pieţele americane la 1,1058 dolari.

Analiza cuprinde perioada 10 – 14 octombrie

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura