O nouă industrie vine să se alăture celorlalte existente în municipiul Sebeș odată cu inaugurarea „fabricii de curățenie” din parcul tehnologic din localitate. Este vorba despre lansarea primei fabrici din țară care produce echipamente inteligente de colectare selectivă a ambalajelor de băuturi.
Este vorba despre o investiție de 2 milioane de euro, concretizată într-un spațiu de producție cu o linie de fabricație care utilizează 20 de angajați, urmând ca, până la sfârșitul anului, numărul acestora să se dubleze. Investiția aparține companiei Envipco, un producător global de Reverse Vending Machines cu peste 40 de ani experiență în fabricarea și operarea soluțiilor de colectare și reciclare. Produsul central al companiei este acel Reverse Vending Machines, care, așa cum îi spune numele, este un fel de automat „invers” de vânzări, în sensul că acesta este conceput să preia recipientele goale de băuturi, care pot fi de sticlă, plastic sau de aluminiu.
Aceste automate se leagă de evoluția politicilor europene și naționale de reconversie a ambalajelor. România a adoptat, prin Hotărârea de Guvern nr. 1074/04.10.2021, un sistem de garanție-returnare care urmează a fi implementat și pe piața națională și care are ambiția să rezolve problema colectării eficiente a deșeurilor de plastic. În momentul în care va fi implementat, acest sistem va fi obligatoriu pentru toate magazinele din România, indiferent că vorbim despre supermarketuri sau despre magazine de mici dimensiuni.
Pe această viitoare nevoie de piață vine realizarea fabricii de la Sebeș. Ea urmează să deservească întreaga zonă a Europei, având o suprafață de producție de 2.870 de metri pătrați, o suprafață de birouri de 520 de metri pătrați. Capacitate de producție prevăzută pentru 2022 va ajunge la 6.000 de Reverse Vending Machines, iar în 2023 la 15.000 de automate. Reprezentanții companiei susțin că 90% din componentele folosite la construcția automatelor sunt procurate din piața românească.
În România, Envipco a desfășurat mai multe proiecte în Brașov, unde s-au colectat peste 1.500.000 de ambalaje din vara trecută până acum și în București, în cadrul primei Stații Verzi de colectare a ambalajelor și electrocasnicelor.
Experiența românească a Envipco în România se leagă și de colaborarea cu autoritățile locale din comuna Ciugud, unde s-a implicat în cadrul primei monezi virtuale lansată de o localitate din România.