9 mai – Ziua Europei, marcată de Academia Forțelor Terestre

Reprezentanții Academiei Forțelor Terestre au transmis un mesaj cu ocazia Zilei Europei sărbătorită în fiecare an pe data de 9 mai.

Foto: Facebook AFT Sibiu

„Pacea mondială nu poate fi asigurată fără a face eforturi creatoare proporționale cu pericolele care o amenință.” – Declarația lui Robert Schuman din 9 mai 1950.

În fiecare an, data de 9 mai, reprezintă momentul istoric prin care s-a lansat ideea unei noi forme de cooperare politică în Europa, care ar face ca războiul dintre națiunile bătrânului continent să fie de neconceput.

La acea dată, în anul 1950, Robert Schuman, ministrul afacerilor externe al Franței, a făcut declarația prin care aducea în prim plan cooperarea franco-germană, din punct de vedere economic, contrar divergențelor și diferențelor dintre cele două națiuni: „Punerea în comun a producțiilor de cărbune şi oţel va asigura imediat stabilirea unor baze comune de dezvoltare economică, un prim pas către realizarea unei federaţii europene şi va schimba destinele acelor regiuni care s-au dedicat în trecut fabricării muniţiei de război, dar care au fost, în acelaşi timp, cele mai constante victime ale conflictelor.”

Atunci, se inaugura o nouă etapă în evoluţia continentului european, bazată nu pe forţă şi violenţă, ci pe cooperare economică şi armonizare legislativă. Șase țări: Belgia, Franța, Germania, Italia, Luxemburg şi Olanda au semnat, la 18 aprilie 1951, Tratatul de la Paris privind crearea Comunității Economice a Cărbunelui şi Oțelului. Ulterior, pe același model, în anul 1957, prin Tratatul de la Roma, a fost înființată Comunitatea Economică Europeană. Propunerea lui Robert Schuman este considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene de astăzi.

La mulți ani, Europa!” au transmis reprezentanții AFT Sibiu.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura