Sc Soma desfășoară săptămâna viitoare o nouă campanie de colectare a deșeurilor voluminoase și a celor electrice și electronice. În campania anterioară, desfășurată în perioada 17-21 martie, au fost colectate 65 de tone de deșeuri voluminoase.
„65 de tone de deșeuri voluminoase. Atât am colectat din municipiul Sibiu, doar din zonele de blocuri, în urmă cu aproape două săptămâni. 65 de tone este o cantitate comparabilă cu cât strângeam în anii trecuți din tot orașul. De luni dăm startul campaniei de voluminoase la case, așadar, în week-end aruncați o privire prin pod, prin curte, vedeți ce nu mai aveți nevoie și scoateți la poartă.
Campania se adresează strict locuitorilor din zonele de case din municipiu și se va derula între 31 martie și 4 aprilie 2025. Atenție, sunt vizate inclusiv electrocasnicele vechi”, transmit reprezentanții SOMA Salubrizare – Zona Sibiu
Ce puteți scoate
Deșeurile voluminoase sunt deșeurile solide de mari dimensiuni care nu pot fi depozitate în containerele și igluurile normale de deșeuri și nu pot fi transportate de mașinile obișnuite care colectează deșeurile biodegradabile, reziduale sau reciclabile. Printre exemplele de deșeuri voluminoase care vor fi ridicate în această campanie se numără mobilierul de grădină, cel din locuințe, jucării de mari dimensiuni, elemente de stolerie, instalații de fitness, joacă sau întreținere corporală, dar și obiecte textile de mari dimensiuni.
Exemple de deșeuri vizate de această campanie:
– mobilier de grădină: scaune, mese, figurine, cuști de animale etc.;
– mobilier din locuințe: dulapuri, mese, scaune, canapele, paturi, saltele, fotolii, tablouri, lustre etc.;
– jucării de mari dimensiuni: tobogane, piscine hobby, biciclete, trotinete, tractorașe și mașinuțe de jucărie etc.;
– elemente de stolerie (confecționate de tâmplar): tocuri, uși, ferestre etc.;
– obiecte de mari dimensiuni pentru recreere/joacă/întreținere corporală: leagăne, cărucioare de copii, balansoare, mese de masaj etc.;
– obiecte textile: covoare, preșuri, carpete etc.
Deșeurile de echipamente electronice și electrice
Deșeurile de echipamente electronice și electrice reprezintă o categorie specială de deșeuri care face referire la orice echipament care se conectează la priză, are un cablu, funcționează pe baterii sau are o placă de circuit. Acest echipament devine DEEE în momentul în care se defectează iremediabil, nu mai îndeplinește funcțiile pentru care a fost creat sau pur și simplu nu mai este folositor pentru proprietarul său, arată platforma Harta Reciclării.
Exemple de deșeuri de echipamente electrice și electronice
– frigidere;
– mașini de spălat;
– aparate radio sau tv;
– telefoane mobile;
– cuptoare cu microunde;
– computere
„Orice dilemă aveți puteți contacta dispeceratul Soma la numărul de telefon 0269 988.”, fac apel reprezentanții Soma.