În ședința de miercuri, guvernul a aprobat un priect de hotărâre privind acordarea sumelor necesare exproprierii clădirii în care funcționează Spitalul General Căi Ferate din Sibiu.
Foto: Facebook Spitalul General CF Sibiu
În prezent, Spitalul General CF este administrat de Ministerul Transporturilor, el urmând a fi preluat de către Primăria Sibiu.
„Prin acest act normativ se aprobă suplimentarea bugetului Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, pe anul 2024, cu suma de 10,65 milioane lei, pentru exproprierea clădirilor în care își desfășoară activitatea Spitalul Clinic Căi Ferate Timişoara, respectiv Spitalul General Căi Ferate Sibiu, în vederea reabilitării și modernizării acestora.
Clădirile în care își desfășoară cele două spitale activitatea, precum și terenul aferent au devenit proprietăți ale unor persoane fizice, care nu sunt în măsură să asigure investițiile necesare și specifice infrastructurii spitalicești. Prin urmare, este nevoie de trecerea acestora în proprietatea statului, pentru reabilitarea și modernizarea lor. Din această sumă, de 10,65 milioane lei, circa 4,48 milioane lei sunt alocați pentru exproprierile aferente Spitalului Clinic Căi Ferate Timişoara, iar 6,17 milioane lei pentru cele ale Spitalului General Căi Ferate Sibiu” se arată în Hotărârea de Guvern.
Spitalul General Căi Ferate Sibiu deține un număr de 63 de paturi pentru spitalizare continuă și 4 paturi pentru spitalizare de zi. Spitalul are în structura sa secții distincte pentru tratamentul și îngrijirea bolnavilor cu afecțiuni acute sau cronice.
„Este necesar ca cele două unități sanitare să fie reabilitate, modernizate, consolidate în vederea obținerii autorizației sanitare de funcționare” se mai arată în textul Hotărârii.
Spitalul General CF din Sibiu a fost înființat drept clinică în perioada interbelică de către Samuel Wachsmann din Sibiu. În anul 1947 spitalul a fost confiscat de către regimul comunist și transformat în spital CFR. O parte din clădirile sale și din terenul aferent a fost retrocedat după anul 1990.
Municipalitatea sibiană și-a arătat disponibilitatea să preia, după expropriere spitalul în administrarea sa și să îl transforme în Spital Municipal.