Primăria Sibiu a publicat lista celor 6 proiecte propuse de sibieni în cadrul programului de bugetare participativă care au primit cel mai mare număr de voturi din partea cetățenilor și care vor fi implementate de administrație. 52 de sibieni au depus proiecte, iar 23 dintre acestea au au îndeplinit criteriile regulamentului. În final, 6 proiecte au primit cel mai mare număr de voturi.
„Un număr de 52 de sibieni au depus proiecte. Dintre acestea, un număr de 23, care au îndeplinit criteriile regulamentului, au intrat în etapa de vot, fiind înregistrate peste 1.600 de voturi. Cele 6 proiecte care au primit cel mai mare număr de voturi intră în etapa de implementare, după parcurgerea tuturor etapelor tehnice și a procedurilor legale de achiziție. Le mulțumesc sibienilor care s-au implicat, oferindu-ne încă o imagine a ceea ce locuitorii orașului își doresc pentru Sibiu.”, a declarat Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.
Lista proiectelor care vor fi implementate, câte unul de la fiecare categorie:
- SIBIU, ORAȘ ACCESIBIL – proiectul intitulat “Oază urbană – Piața Aurarilor și Pasajul Scărilor”, care a primit 162 de voturi. Proiectul constă în renovarea Pasajului Scărilor, refacerea fântânii arteziene și a pavajului din Piața Aurarilor, montarea unui sistem de iluminat public inteligent, amplasarea de mobilier urban cu jardiniere, amplasarea de ghivece cu pomi și plante, instalarea unor panouri cu informații despre istoria zonei și clădirilor și protecția zonei cu piloni.
- SIBIU, ORAȘ EDUCAT – proiectul “Velo Park Tematic Sibiu-primul parc velo educativ din România”, acesta primind 142 de voturi. Primăria Sibiu va amenaja practic un centru de educație rutieră pentru cei care utilizează bicicleta, creând trasee care simulează pistele și condițiile de trafic urban. Acest centru este o premieră în România, fiind inspirat dintr-un model funcțional deja în Viena.
- SIBIU, ORAȘ INTELIGENT – proiectul “Lockere smart în zonele cheie ale orașului”, cu 160 de voturi primite, prin care vom crea spații sigure de depozitare a bagajelor sibienilor în mișcare, dar și cele ale turiștilor care ne vizitează orașul.
- SIBIU, ORAȘ ÎN MIȘCARE – proiectul “Amenajăm curțile/grădinile școlilor din cartiere si le deschidem si comunității”, primind 136 de voturi. Practic, zonele verzi din perimetrul unităților de învățământ, cel puțin una în fiecare cartier, vor fi amenajate cu mobilier pentru sport și mișcare, pentru a fi utilizate atât de elevii care merg la cursuri, cât și de copiii din cartier, după ore sau în weekend. Astfel, acest proiect completează programul multianual pe care Primăria Sibiu îl desfășoară de mai mulți ani pentru reamenajarea etapizată a curților unităților de învățământ, inclusiv cu facilități pentru sport.
- SIBIU, ORAȘ RECREATIV – proiectul “Zone de relaxare și lectură pe malul Cibinului”, cu 86 de voturi. Vom amenaja două zone de pe malul Cibinului, de-a lungul străzii Râului, cu mobilier urban (bănci, șezlonguri și măsuțe) și căsuțe cu cărți care pot fi citite sau împrumutate. Acest proiect se potrivește foarte bine cu inițiativa Primăriei de a amenaja pe acest mal trasee pietonale, paralele cu pistele pentru biciclete de pe celălalt mal.
- SIBIU, ORAȘ VERDE – proiectul “Plantăm 1000 de arbori în Sibiu”, primind 157 de voturi. Zonele în care se vor planta arborii vor fi decise de serviciul public specializat, continuându-se astfel acțiunile constante de plantare pe care Primăria le face în fiecare an pentru a îmbogăți zonele verzi existente și pentru a crea noi astfel de spații.
Lista acestora se regăsește aici: http://bugetareparticipativa.sibiu.ro/dm_sibiu/servicii.nsf/pagini/portal+bugetare+participativa