Astăzi de împlinesc 56 de ani de când a fost inaugurată Uzina de apă ”Dumbrava”, pe 4 ianuarie 1966, moment ce a însemnat începutul alimentării Sibiului cu apă din Râul Cibin, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a grupului Alt-Hermannstadt in Ansichtskarten, Fotos, Gemälden und Grafiken
În 1958, Primăria Sibiu a comandat un Studiu tehnic Institutului de Proiectare al Regiunii Stalin (Brașov) menit să asigure apă suficientă celor aproape 100.000 de locuitori pe care orașul îi avea la acea vreme, cât și numeroaselor întreprinderi existente.
Specialiștii au indicat drept unică sursă suficient de mare pentru nevoile unui oraș în creștere, Râul Cibin, cu o captare în amonte de Gura Râului.
Documentațiile au fost realizate între 1960-1962 de Institutul pentru Planuri de Amenajare și Construcții București, pentru ca lucrăriile de construcție să fie asigurate de TRCL Grup Șantiere nr. 2 Sibiu, cel care, după Revoluție, avea să devină Grup ”Construcții – Sinecon” Sibiu, cu sediul pe strada Morilor.
Captarea construită era formată dintr-o priză ”tiroleză” cu o lungime de 27,8 m, o înălțime de 1,7 m, conectată la două deznisipatoare de câte 200 mc.
Apa brută este adusă la Sibiu printr-o aducțiune DN 600 mm în lungime de 14,1 km.
Uzina de apă ”Dumbrava” a fost construită la standardele vremii, cu stație de reactivi pe bază de var și sulfat de amoniu, stație de clorinare, decantoare radiale și filtre cu pat de nisip cuarțos. Au fost construite bazine de stocare a apei amplasate la marginea orașului, vizavi de Unitatea de Jandarmi, întreg ansamblul putând asigura sufiecientă apă potabilă Sibiului.
Valoarea investiției a fost de 63 de milioane de lei iar principalul avantaj a fost acela că orașul ajunsese să dispună de o sursă importantă de apă, nemaifiind tributar izvoarelor din Păltiniș sau apei subterane din Lunca Ștezii.