Catedrala Evanghelică din Piața Huet se va putea vizita doar parţial până în 2020, după ce aici au început lucrările de renovare, estimate la aproape cinci milioane de euro, o parte din bani fiind din fonduri europene.
Friedrich Gunesch, reprezentant al bisericii, a anunțat ieri, într-o conferinţă de presă, că turiştii vor avea acces ca şi până acum doar într-o încăpere mai mică a bisericii, numită ferulă, în ale cărei ziduri există o galerie de 67 de lespezi funerare, unică în România. Este vorba de pietrele funerare care acopereau mormintele şi care au fost demontate din nava bisericii în 1853.
Din anul 1496, timp de 300 de ani, Catedrala Evanghelică a servit şi ca loc de înmormântare pentru primari, comiţi sau alte personalităţi sibiene. În anul 1796, se interzic înhumările în biserică, dar cu toate acestea, se va mai face o excepţie în anul 1803, când trupul neînsufleţit al baronului Samuel von Brukenthal a fost depus în cripta amenajată lângă amvon.
Accesul va mai fi permis şi în turnul bisericii, al doilea turn cu ceas ca vechime din România. Turnul bisericii are 73,34 metri înălţime. Legenda spune că saşii sibieni, vrând să înalţe pentru biserica lor cel mai înalt turn, au mers în delegaţie la comunitatea de saşi din Bistriţa, pentru a se inspira. Acolo au măsurat cu o frânghie înălţimea turnului bisericii, iar seara au fost invitaţi la ospăţ de bistriţeni. Îmbătându-i pe cei din Sibiu, meşterii bistriţeni le-au tăiat pe ascuns o porţiune din frânghie. Astfel, turnul celei din Bistriţa a rămas cel mai înalt din Transilvania, cu ai săi 75 de metri.
Biserica Evanghelică a mai investit până acum alte câteva milioane de euro, în mare parte fonduri europene, în renovarea catedralei din Sibiu.
În acest an va fi mai fi închis accesul turiştilor în biserica fortificată din oraşul Cisnădie, dar şi în biserica din Rupea, în catedrala din Bistriţa şi turnul clopotniţei din Saschiz, potrivit lui Gunesch. Biserica Evanghelică va investi în total 16 milioane de euro, în următorii trei ani, pentru renovarea şi consolidarea a unui număr de 16 biserici fortificate din Transilvania.
Anul acesta, reprezentanţii Bisericii Evanghelice din România şi-au propus să atragă un număr de 700.000 de turişti în bisericile fortificate din Transilvania, după ce anul trecut au fost aici 695.243 vizitatori români şi străini, potrivit Agerpres.