400.000 de turişti români şi străini, aşteptaţi anul acesta la bisericile fortificate săseşti din Transilvania

 
Conducerea Bisericii Evanghelice din România a anunţat că aşteaptă în acest an peste 400.000 de turişti români şi străini la cele peste 150 de biserici fortificate săseşti din Transilvania. 
 
Pentru a-i atrage pe turişti, Biserica Evanghelică a emis şi în acest an un card numit „Transilvania card”, acesta fiind primul card de vacanţă din România. Numit şi „paşaport turistic”, „Transilvania Card” este un card care costă 50 de lei, bani care sunt donaţi pentru întreţinerea şi renovarea bisericilor cetate din Transilvania. Cu acest card, un turist poate vizita toate bisericile fortificate în acest an. În plus, posesorii acestui card turistic beneficiază de reduceri considerabile la 60 de hoteluri, restaurante şi chiar şi la centrele de închirieri de biciclete din Transilvania, unde sunt biserici săseşti. 
SONY DSC„Transilvania card” se poate cumpăra din centrele Bisericii Evanghelice şi din librăriile din Sibiu, Mediaş, Sighişoara, Braşov şi Râşnov, dar şi la Bucureşti (Muzeul Ţăranului Român) sau la Munchen. El poate fi comandat şi prin email. 
„Începând cu data de 5 aprilie 2015 s-a deschis noul sezon turistic la bisericile fortificate, unde se aşteaptă anul acesta circa 400.000 de vizitatori. Vizitatorii pot opta pentru un nou instrument turistic, TRANSILVANIA CARD, primul card de vacanţă din România. În Transilvania sunt peste 150 de biserici fortificate si biserici medievale săseşti. Majoritatea lor se află in patrimonial Bisericii Evanghelice C. A. din România. Pentru a le deschide turismului cultural, Consistoriul Superior al Bisericii Evanghelice derulează din 2013 proiectul ‘Descoperă Sufletul Transilvaniei’, care centralizează, promovează şi dezvoltă acţiunile din diferitele biserici fortificate in judeţele Hunedoara, Alba, Sibiu, Mures, Bistriţa-Năsăud şi Braşov”, se arată într-un comunicat remis AGERPRES. 
Anul trecut peste 360.000 de turişti au vizitat bisericile fortificate. Cea mai vizitată biserică fortificată din Transilvania a rămas Biserica Neagră din Braşov, cu 180.000 de persoane. La mare distanţă urmează Prejmer, Biertan, Biserica din Deal din Sighişoara şi Bistriţa, fiecare cu până la 40.000 de vizitatori. Doar o treime din acest patrimoniu are o oarecare infrastructură turistică, restul, adică în jur de o sut de obiective nu au nici infrastructura dezvoltată, nici flux de vizitatori. 
„Bazându-ne pe statistica Bisericii Negre se poate defini profilul vizitatorilor: 75,32 % din vizitatorii înregistraţi vin individual şi numai 38,97 % provin din România. Cel mai mare grup lingvistic (în afara românilor) îl constituie cel germanofon (Germania, Austria, Elveţia), cu 17,10%, urmând ţările anglofone (Marea Britanie, SUA) cu 13,86%. Se constată ca turiştii externi petrec din ce în ce mai puţin timp în zona, mărind aria de vizitare până, de exemplu in Balcani. 50,10% din vizitatori au aflat de bisericile fortificate de la cunoştinţe şi rude, nicidecum de la agenţii turistice sau din mass media. Ca segmente de vârstă, cei între 26 – 35 de ani reprezintă grupa de vârstă cea mai bine reprezentată (21,62%). Aceştia sunt interesaţi in special de istorie (71,6%) şi cultură (56,5%)”, se mai arată în comunicatul Bisericii Evanghelice. 
În bisericile fortificate s-au organizat în sezonul 2014 peste 170 de evenimente culturale, comunitare şi religioase (dincolo de slujbele dumincale), unele din evenimente fiind compuse din mai multe elemente, ca stagiuni de orgă. O noutate a fost primul tur ciclist al bisericilor fortificate, Bike&Like, cu 250 de participanţi în zona Sibiu. 
Luna cea mai intensă a fost luna august 2014, în care cifrele de vizitatori s-au dublat faţă de luna iunie. În această lună au fost prezenţi şi mulţi dintre cei plecaţi din ţară, organizându-se întâlniri ale fiilor satului (de exemplu Bazna, Cincsor, Veseud, Carta, Garbova etc.) 
Printre personalităţile care susţin bisericile fortificate se numără şi Leonard Orban, care în 2014 a fost numit ambasador al bisericilor fortificate. 
Actualul sezon turistic se desfăşoară din 5 aprilie până în 31 octombrie 2015. Vizitatorii pot intra în 65 de biserici fortificate şi biserici medievale. Un număr de 41 din ele sunt incluse în „Transilvania Card” 2015. 
„Un impuls se va resimţi şi prin redeschiderea Catedralei Evanghelice din Sibiu, aşa că sperăm să depăşim cifra de 400.000 de vizitatori”, potrivit unui comunicat de presă.
 
AGERPRES

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura