Astăzi, 26 iulie se împlinesc 303 ani de la nașterea Baronului Samuel von Brukenthal. Cu această ocazie, Constantin Chituță, directorul Muzeului Brukenthal a transmis un mesaj în care prezintă personalitatea baronului.
Foto: Muzeul Național Brukenthal
„La mulți ani, Muzeul Național Brukenthal!
Astăzi se împlinesc 303 ani de la nașterea Baronului Samuel von Brukenthal, fondatorul Muzeului Național Brukenthal.
Samuel von Brukenthal – Unic
Samuel von Brukenthal (1721-1803) a fost un transilvănean ce s-a remarcat prin personalitatea sa elitistă care și-a propus să realizeze în timpul vieții un muzeu, un colegiu, o bibliotecă, o adevărată universitate – un obiectiv complex politico-educativ conceput în spirit egalitarist, de impulsionare a științei, înțelepciunii, frumosului, cercetării, dezvoltării și progresului.
Opera sa reflectă tendințele de modernizare ale secolului al XVIII-lea, cât și ambivalențele iluminismului. A trăit între rigorile protestantismului și luxul barocului, între înțelepciunea francmasoneriei și politica imperială de la Viena. Pe lângă toate acestea a investit timp, banii și mai ales o muncă asiduă în dezvoltarea Transilvaniei, făcând din periferia Imperiului un centru cultural și un pol important în plan economic, al rentabilității și al premierelor. Este posibil ca cele trei noțiuni centrale care se află la baza înfăptuirilor francmasone: înțelepciunea, forța și frumusețea – să-i fi servit baronului drept linie călăuzitoare în acest sens.
Reîntorcându-se la Sibiu, din Viena, Brukenthal ajunge primul guvernator sas al Transilvaniei, reușind să ofere un cadru adecvat funcției sale, astfel încât el, un sas din rândurile nobilimii funcționărești a putut să intre cu succes în comparație cu nobilimea maghiară.
Palatul său din Sibiu a fost pus în folosul comunității. Etajul al doilea găzduia pinacoteca, iar de două ori pe săptămână, în salonul de muzică de la primul etaj, aveau loc serate muzicale. Un pian cu coadă de la Viena, un al doilea pian, un violoncel și un contrabas, violine și corni erau pregătite la îndemâna muzicienilor care au pus bazele primei orchestre muzicale din Sibiu. La fel, Brukenthal își deschide pentru public biblioteca, susținând misiunea educativă.
Un călător străin, Domenico Sestini, scria în urma vizitei sale la Sibiu: „Dacă acest bărbat își va duce la împlinire înaltele scopuri, cred că va putea fi numit, în mod legitim, geniul Daciei. Astfel, Sibiul ar deține o bibliotecă bogată, o colecție de tablouri, un muzeu de istorie, o grădină botanică, dacă planurile și lăudabilele intenții ale acestui strălucit Mecena se vor împlini.”
În 1802 Brukenthal își scrie și semnează testamentul, având în vedere binele obștesc și o intenție patriotică dispunând ca pinacoteca sa să fie transformată într-un muzeu accesibil publicului.
Astăzi, moștenirea și concepția lui Brukenthal ni se prezintă drept un model modern, întrucât la baza muzeului se află o colecție de nivel internațional. Împreună cu reședința de vară de la Avrig, singurul parc baroc care mai există încă pe teritoriul României de azi, exploatația biologică și zootehnică model și ideile sale fiscale și administrative au dorit să contribuie cu toate la fericirea și bunăstarea comunității.
Brukenthal este cel care începe cultivarea cartofului și a trifoiului în Transilvania, ananasul, portocale, nucșoară și lămâi le cultiva în orangeria de la Avrig, a lucrat la aclimatizarea diferitelor soiuri de fructe, ciocolata caldă o savura în maiestuoasele saloane ale Palatului din Sibiu, iar crescătoria sa de tauri era una dintre cele mai apreciate din Europa. Toate aceste realizări constituiau transpunerea în plan real a metaforicului templu al umanității, în care, alături de tovarășii săi de idei, a muncit în scopul promovării binelui obștesc și al modernizării.
În perioada de guvernorat al Transilvaniei al lui Brukenthal, care a durat până în 1787, Sibiul era al doilea oraș al Transilvaniei ca mărime, cu o populație aproape în totalitate săsească. Prin guvernatorul său, Sibiul a devenit poarta prin care reformele Casei de Habsburg au pătruns în Transilvania. În timpul său Martin Hochmeister deschide prima librărie din Sibiu, apare primul ziar german din Transilvania și se deschide primul teatru de pe teritoriul actual al țării. La chemarea lui Brukenthal, la Sibiu sosește doctorul Samuel Hahnemann, cel care rămâne în istoria mondială prin fondarea homeopatiei.
Samuel von Brukenthal s-a stins la 12 aprilie 1803, la numai un an după realizarea testamentului fiind înmormântat în biserica evanghelică din Sibiu.
Pentru Transilvania și România de astăzi, baronul Samuel von Brukenthal rămâne exemplar, atât prin comportamentul său față de cultură, cât și prin cel legat de dezvoltarea economică, arhitecturală, artistică și educativă.
Dr. Alexandru Constantin Chituță”