Cursul caritabil de acordare a primului ajutor la bebeluși și copii “Fii salvatorul copilului tău!”, organizat de programul Ajungem Mari, cu sprijinul Centrului Aria, a strâns aproape 3.900 de lei, fondurile colectate urmând să sprijine educația sanitară a copiilor din centrele de plasament din județul Sibiu. Participarea la cursul de prim ajutor a depășit așteptările.
„Ne bucurăm de succesul acestui curs de prim ajutor. Vom face, împreună, o diferența în ceea ce privește educația sanitară a copiilor din centrele de plasament din județul Sibiu. Mulțumim mult lectorilor care au susținut cursul, părinților participanți și Centrului Aria pentru găzduire”, a spus Carmen Bucșa, coordonator Ajungem Mari Sibiu.
Trei module
Adaptat limbajului publicului larg și cuprinzând atât o parte teoretică, cât și una practică, cursul a cuprins trei module, astfel: modulul I (11 iulie) s-a axat pe resuscitare, primul ajutor în obstrucția de căi aeriene și moartea subită la bebeluși, modulul II (18 iulie) a prezentat urgenţe particulare la bebeluși și copii, inclusiv arsuri, crize epileptice, intoxicații, mușcătură de insecte, etc. iar modulul III (25 iulie) s-a concentrat asupra diferitelor traumatisme. „Mulțumim din suflet organizatorilor, sincer a fost o mare surpriză pentru mine. Extrem de plăcută! Nu mă așteptam la un curs atât de bine structurat și la obiect. În trecut, am urmat cursuri de prim ajutor care m-au lăsat într-o ceață totală din cauza abundenței de informație. Nu am reușit atunci să asimilez mare lucru. Însă luni a fost cu totul altă poveste. Doi oameni sufletiști, pasionați și foarte bine pregătiți au reușit în decursul a două ore să sintetizeze foarte bine ideile esențiale care pot face diferența în momente critice. Vă mulțumesc tuturor, mă simt mult mai pregătită acum. Voi participa cu siguranță și pe viitor!”, a declarat Delia Constantinescu.
Iniţiativă de milioane
Inițiativa “Fii salvatorul copilului tău!” a fost găzduită de Centrul Aria, în zilele de luni – 11, 18 și 25 iulie, între orele 18.00 și 20.00, donația minimă recomandată fiind de 20 lei/modul/persoană. Dr. Marius Smărăndoiu și Alin Canciu, care au susținut cursul, au vechime în cadrul serviciului SMURD și experiență în susținerea de cursuri de prim ajutor la nivel național. „Un curs foarte util, pe înțelesul tuturor. De mult voiam să urmez un astfel de curs. Mulțumesc echipei Ajungem Mari și medicilor SMURD implicați că mi-au oferit această ocazie”, a spus Maria Cristina Gavozdea.
70 de voluntari
În județul Sibiu, în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, proiectul Ajungem Mari se derulează în prezent în patru centre de plasament (Sibiu, Orlat, Cisnădie, Agârbiciu) și două afterschool-uri sociale, venind în sprijinul a circa 220 de copii și implicând 70 de voluntari. În plus față de timpul petrecut zilnic de voluntarii Ajungem Mari în centrele de plasament, în șapte luni de la lansarea proiectului în Sibiu, au fost organizate excursii la Păltiniș, ateliere de ciocolată și dulciuri raw vegane, un atelier floral, un spectacol de teatru interactiv, un atelier de bijuterii handmade, ieșiri la cinema, vizite la expoziții și librării. Astfel, copiii au fost expuși mai multor alternative, atât de petrecere a timpului liber, cât și de orientare profesională. Mai mult, în urma spectacolului caritabil de magie organizat prin programul Ajungem Mari, 30 de copii beneficiază de un total de 15 sesiuni de dezvoltare personală. Iepurașul Secret le-a îndeplinit dorințelor unui număr de peste 250 de copii, iar campania „Carte dăruită, viață îmbogățită” a adus în centrele de plasament peste 1.000 de cărți pentru copii. În plus, „Ziua Carierei” le-a oferit copiilor orientare profesională și oportunitatea de a cunoaște meserii variate.
Accesibil tuturor
Activităţile și proiectele centrului nu sunt dedicate doar adulţilor, ci și copiilor de toate vârstele, organizând diverse evenimente special pentru aceștia, precum: cursuri de înot, cursuri de dezvoltare personală, cursuri de teatru, indoor cycling, cursuri de tenis de masă, iar pe timp de vară, se organizează și tabere la vila Aria Păltiniș. De asemenea, Aria vine și în sprijinul copiilor cu nevoi speciale, în colaborare cu psihoterapeuți specializați, înregistrând constant mari progrese educaționale și sociale cu aceștia.