În ultimele 48 de ore, poliţiştii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Sibiu au acționat, pe principalele drumuri din județ, pentru reducerea riscului rutier, prin depistarea conducătorilor auto care încalcă regimul legal de viteză sau conduc autoturisme sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor psihoactive.
Foto: Arhivă
În cadrul acțiunilor desfășurate, pentru abaterile constatate au fost aplicate 292 de sancțiuni contravenţionale, în valoare totală de aproximativ 80.000 de lei.
Cele mai multe sancțiuni au fost aplicare pentru nerespectarea regulilor rutiere privind viteza de deplasare (157 de sancțiuni), în 15 situații fiind aplicată și măsura complementară de suspendare a exercitării dreptului de a conduce autovehicule.
Au fost reținute 22 de permise de conducere și au fost retrase 15 certificate de înmatriculare.
De asemenea, au fost constatate și 5 infracțiuni la regimul siguranței circulației pe drumurile publice.
În cadrul activităților desfășurate, conducătorilor auto le-au fost aduse la cunoștință modificările legislative în materie penală (Legea Anastasia) respectiv, în cazul conducătorului auto aflat sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive ori fără a deține permis de conducere și care provoacă un accident rutier soldat cu decesul victimei acesta va fi condamnat la închisoare cu executare, fiind eliminată posibilitatea de a fi condamnat cu suspendarea executării pedepsei.
Un bărbat a fost depistat la volan sub influența alcoolului
În seara zilei de 11 august, polițiști din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control în trafic un sibian de 40 de ani în timp ce conducea un autoturism pe DN1, în zona PC Veștem.
Bărbatul a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind 0, 42 mg/l alcool pur în aerul expirat. Bărbatul se afla în mașină alături de soția și copilul său minor.
În cauză, a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.
Polițiștii vă recomandă:
Nu vă urcați la volan dacă ați consumat băuturi alcoolice sau substanțe psihoactive ori dacă nu dețineți permis de conducere.
Consumul de alcool poate afecta condusul autovehiculului prin faptul ca acesta cauzează:
Deficiențe de vedere;
Încetinirea reflexelor;
Reducerea concentrării și a vigilenței;
Crearea unei stări de relaxare și somnolență, ceea ce te poate determina să adormi la volan;
Nu vă puneți viața în pericol urcându-vă în autovehicule conduse de persoane care nu dețin permis de conducere, aflate sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive!
Polițiștii continuă activitățile de prevenire și informare a conducătorilor auto pe toată durata minivacanței.