Un total de 277 de cazuri de copii abuzaţi au fost înregistrate şi confirmate, în acest an, de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului (DGASPC) Sibiu, în cele mai multe situaţii fiind vorba de cazuri de neglijare, abuz emoţional şi abuz fizic.
„De la începutul anului şi până în prezent DGASPC Sibiu a înregistrat un număr de 418 sesizări care se referă la 713 copii. Copiii au fost victimele abuzurilor fizice, emoţionale şi sexuale, a neglijenţei din partea familiei, cât şi a exploatării prin muncă. Dintre aceste sesizări, 277 de cazuri s-au confirmat – 21 de cazuri de abuz fizic, 43 de cazuri de abuz emoţional, 12 cazuri de abuz sexual, 193 de cazuri de neglijare şi opt cazuri de exploatare prin muncă’, se arată într-un comunicat al instituției.
Potrivit sursei citate, pentru a reclama orice formă de abuz asupra minorilor, cei interesaţi au la dispoziţie Telefonul Copilului – 0269983, ce poate fi apelat de luni până duminică în intervalul orar 7,30 – 22,00, de către orice persoană, adult sau copil, care doreşte să sesizeze cu privire la situaţia unui copil abuzat, neglijat, aflat în situaţie de risc sau în dificultate.
Ziua de 20 noiembrie este cunoscută ca Ziua Internaţională a Drepturilor Copilului în întreaga lume, după la data aceasta, în 1989 a fost semnată Convenţia ONU cu privire la drepturile copilului.
Prevederile Convenţiei au stat la baza elaborării Legii 272/2004 – privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, prin care se fac cunoscute drepturile şi libertăţile de care trebuie să se bucure fiecare copil. Legea introduce o serie de noţiuni cu privire la drepturile copilului şi relaţiile dintre copii şi părinţi, printre care: interesul superior al copilului, menţinerea legăturilor personale, abuzurile asupra copiilor – enumerând responsabilităţile variatelor autorităţi în domeniul prevenirii abuzurilor precum şi în domeniul protecţiei copiilor abuzaţi.