24 de cadre didactice au absolvit un curs de dezvoltare personală patronat de Ambasada Belgiei

Ambasadorul Belgiei în România, Thomas Baekelandt, a fost prezent astăzi în satul Mălâncrav, la festivitatea de absolvire de către 24 de cadre didactice și consilieri școlari din patru județe a unui curs de dezvoltare personală patronat de ambasadă și care a fost inițiat de Asociația ‘Hai cu noi în Horă’.

Asociația ‘Hai cu noi în Horă’, condusă de Charlotte Van den Abeele, asistenta ambasadorului Belgiei în România, și de președintele onorific al asociației, Ilse Baekelandt-Luyten, soția diplomatului, a organizat de luni până azi, la Castelul Apafi din Mălâncrav, workshop-ul „Joyful teaching”, la care au participat cadre didactice și consilieri școlari din învățământul primar din județele Argeș, Brașov, Dâmbovița și Mureș, timp în care au fost explorate posibilitățile utilizării diferitelor metode și tehnici, atât pentru dezvoltarea personală, cât și în activitățile de la clasă.

‘Sunt belgiancă și ne-am mutat în România acum 9 ani, cu doi copii mici. Am venit să lucrăm aici ca experți. Întrucât soțul meu e român, am decis să integrăm copiii într-o școală publică din țară. Din primul moment am sesizat că ceva era complet diferit de ceea ce știam eu, era destul de greu, era un sistem destul de greoi, iar după câțiva ani am decis să mutăm copiii într-o școală privată. Cred că lipsește în curricula de formare a profesorilor din România dezvoltarea personală. Trebuie mai întâi să ne cunoaștem, să cunoaștem copilul din noi, iar apoi să putem preda într-un mod care este confortabil și copilului. Eu sunt angajată a Ambasadei Belgiei la București — sunt asistenta domnului ambasador Thomas Baekelandt — și a fost mai ușor să obțin parteneriatul ambasadei în acest proiect. I-am prezentat domnului ambasador proiectul Asociației și l-am rugat să patroneze această inițiativă. Fiind un om foarte blând și respectuos, a acceptat. Deci avem acest suport. Acesta a fost începutul drumului, pentru că puteam merge mai ușor să contactăm parteneri, pentru că până acum totul a fost sponsorizat în majoritate de firme belgiene cu activitate în România, care vor să își asume acțiuni de responsabilizare socială. Suntem activi în România, noi vrem să ajutăm țara’, a declarat, pentru AGERPRES, Charlotte Van den Abeele.

Thomas Baekelandt

Thomas Baekelandt

Fondatoarea Asociației ‘Hai cu noi în Horă’ a precizat că acest curs de la Mălâncrav este o premieră și că dorește continuarea acestuia, fiind un proiect pe termen lung. ‘E prima oară când se organizează acest curs, acum abia am început și dorim să continuăm, din start a fost o idee pe termen lung. Da, vrem să continuăm pentru că suntem convinși și acum s-a dovedit că este o mare necesitate, oamenii chiar au nevoie de a învăța. În această săptămână cadrele didactice au învățat foarte multe’, a arătat Charlotte Van den Abeele. Proiectul patronat de Ambasada Belgiei în România este sprijinit de către Institutul de Științe ale Educației și de către Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice.

Președintele onorific al asociației, Ilse Baekelandt-Luyten, a ținut să îi mulțumească public inițiatoarei proiectului, Charlotte Van den Abeele, precum și co-fondatorilor români ai Asociației ‘Hai cu noi în Hora’, arătând că fără entuziasmul acestora proiectul nu s-ar fi materializat. Ilse Baekelandt-Luyten consideră că elevii trebuie educați din școală în sensul dezvoltării abilităților, a respectării valorilor, însă trebuie să le fie stimulat entuziasmul și capacitatea de a conduce.

Proiectul implementat de Asociația ‘Hai cu noi în Horă’ își propune organizarea de cursuri de dezvoltare personală pentru profesori și consilieri psihologici școlari, crearea unor puncte de lucru regionale (de dezvoltare personală), pentru sprijinirea profesorilor și consilieri școlari, implicarea unor psihologi, psihoterapeuți, consilieri psihologici în activitățile de dezvoltare personală pentru adulți și copii, colaborarea cu alte organizații din România sau din alte țări pentru a optimiza în permanență oferta Hora către participanții români, colaborarea cu autoritățile locale în implementarea locală a proiectelor și principiilor promovate de Asociația Hora, precum și organizarea de evenimente de strângere de fonduri, necesare pentru organizarea activităților.

Cursurile ‘Cunoașterea copilului din interior’, ‘Grija față de sine’, ‘Acceptarea sinelui’, precum și sesiunea de Educational Sandtray Play de la Mălâncrav au fost susținute de profesori de la academia de științele educației din Belgia — Katrien Cassiers, Kris Jonckheere și Suzanne Kempeneers.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura