23 septembrie: Ziua Internaţională Împotriva Exploatării Sexuale şi Traficului Femeilor şi Copiilor. Câte sesizări sunt în Sibiu?

Data de 23 septembrie este marcată la nivel mondial ca Ziua Internaţională Împotriva Exploatării Sexuale şi Traficului Femeilor şi Copiilor.

„Traficul de fiinţe umane poate fi asociat cu sclavia modernă, fenomen care, prin încălcarea gravă a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, distruge familii şi comunităţi din întreaga lume. Este nevoie de informare, voință comună și o legislație cât mai aspră pentru combaterea acestei forme de sclavie modernă. Femeile și copiii sunt cele mai vulnerabile și mai expuse categorii sociale în cazul exploatării sexuale sau de altă natură și a traficului de persoane. De aceea depinde de fiecare dintre noi să conștientizăm amploarea acestui fenomen și să facem tot ce ne stă în putință pentru combaterea lui”, a declarat Laura Camelia Vîlsan, director general DGASPC Sibiu.

Victimele infracţiunii de trafic de persoane sunt exploatate în mai multe feluri: exploatare sexuală, prin muncă, cerşetorie forţată, constrângerea la comiterea de furturi.

Un factor comun pentru victime îl reprezintă vulnerabilitatea lor. Victimele sunt în general vulnerabile la promisiunile false făcute de traficanţi întrucât mediul lor apropiat pare să nu le ofere nicio speranţă. Oportunităţile reduse de angajare, lipsa suportului social, insuficienţa alternativelor educaţionale, sărăcia, mediul familial marcat de violenţă, abuz sexual sau neglijare, sunt factori care generează vulnerabilitate.

Exploatarea sexuală rămâne una din cele mai răspândite forme de exploatare în rândul victimelor traficului de persoane.

Conform statisticilor, de la începutul anului 2020 și pînă în prezent la nivelul DGASPC Sibiu au fost înregistrate 3 sesizări (cu referire la 3 minori) în ceea ce privește traficul de minori, 9 sesizări referitoare la pornografia infantilă (2 cazuri s-au confirmat), 4 sesizări cu privire la exploatare prin muncă a 6 copii (doar 1 caz s-a confirmat).

Pentru a putea veni în sprijinul victimelor traficului de persoane sau potenţialelor victime, Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane dispune de o linie telefonică gratuită – HELP LINE 0.800.800.678 – unde sunt oferite informaţii generale cu privire la plecarea peste hotare la muncă, în scop turistic sau pentru a anunţa un posibil caz de trafic de persoane.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*