O expoziție dedicată baronului Samuel von Brukenthal va fi deschisă începând din acest week-end în Piața Mare, aceasta adăugându-se evenimentelor și atracțiilor pe care Sibiul le pregătește în fiecare an pentru sezonul estival.
Expoziția “În căutarea lui Samuel von Brukenthal”, organizată de Asociația Monumentum, va fi vernisată duminică 25 iulie ora 13 în Piața Mare.
Manifestarea culturală se înscrie în seria de evenimente “3 Secole Brukenthal”, prin intermediul căruia Sibiul sărbătorește 300 de ani de la nașterea omului de cultură și administrație care a marcat istoria orașului nostru și a Transilvaniei în secolul XVIII.
Panourile expoziției, realizate pe o structură de compozit de aluminiu, vor întâmpina sibienii și vizitatorii orașului în Piața Mare pe toată durata sezonului estival până la finalul lunii septembrie. Prin intermediul acestor panouri, vizitatorii expoziției vor putea cunoaște în detaliu viața și activitatea lui Brukenthal, studiile acestuia, legăturile lui cu lojile masonice ale vremii, experimentele în cultivarea cartofului și trestiei de zahăr, colecțiile de artă, carte, monede, medalii, antichități sau mineral.
Samuel von Brukenthal s-a născut pe 26 iulie 1721 și a fost Guvernator al Marelui Principat al Transilvaniei în perioada 1777 – 1787. Orfan din adolescență, Brukenthal a ajuns, la vârsta de 19 ani, cancelar al administrației regionale, iar în 1743 a plecat să studieze Dreptul la Halle pe Saale și la Jena. La Halle, Brukenthal a înființat, împreună cu alți studenți, loja masonică Cele trei chei de aur, în care a avut funcția de maestru de scaun.
Revenit la Sibiu, acesta și-a început în 1745 cariera de modest funcționar la administrația municipală a Sibiului. În 1754, după o audiență la împărăteasa Maria Theresia, a fost numit secretar gubernial, apoi în 1760 a fost numit consilier privat al împărătesei, care i-a acordat și rangul de baron în 1762. A fost consilier al Cancelariei aulice și apoi președinte al acestei instituții la Viena. În 1774 a revenit în Transilvania, unde în 1777 a fost numit guvernator. A ridicat în Sibiu palatul baroc care îi poartă numele și casa de vară de pe str. Noica. A ridicat palatul de la Avrig și clădiri elegante la domeniul din Sâmbăta de Jos.
Activitatea lui de colecționar ne-a lăsat peste 1.000 de tablouri din perioadele renascentistă și barocă, aproximativ 1.000 de stampe și un fond de carte veche de 16.000 de volume. Colecțiile baronului von Brukenthal au fost baza pe care, conform voinței lui testamentare, s-a creat primul muzeu public de pe teritoriul actual al României, Muzeul Brukenthal.
Expozția documentară “În căutarea lui Samuel von Brukenthal” este organizată de Asociația Monumentum și este co-finanțată de Primăria Municipiului Sibiu în cadrul Agendei Culturale Sibiu 2021.