200.000 de lei pentru Bastionul Soldisch de la Institutul Național al Patrimoniului

În data de 14.03.2024 Complexul Național Muzeal ASTRA a semnat contractul de finanțare cu Institutul Național al Patrimoniului pentru proiectul: „Revitalizarea Bastionului Soldisch și a spațiilor aferente-Realizarea Centrului ASTRA pentru Educație”, depus în cadrul subprogramului “Elaborarea documentaţiilor tehnico-economice pentru intervenţii asupra monumentelor istorice”.

Foto: Facebook Dumitru Chiseliță

Valoarea finanțării este de 200.000 lei

Ridicat între 1622-1627 ca fortificaţie de apărare a oraşului de sus, Bastionului Soldisch  este cronologic ultimul dintre bastioanele oraşului. Acesta are forma unei jumatați de inima (pica), cu o portiune dreapta in zona de denivelare naturala spre nord-vest, care se racorda cu zidurile centurii a IV-a si cu resturile rondelului construit in 1552, incluse in noua construcție. Astăzi se mai păstrează două niveluri de apărare, cu urme de ambrazuri. Amplasamentul bastionului Soldisch, istoria dar si configuratia cladirilor si a terenului ofera numeroase oportunitați de dezvoltare cultural-turistice al centrului istoric al Sibiului. Particularitatile ansamblului istoric scot in evidenta unicitatea obiectivului in contextul asezarilor urbane din Transilvania fiind un simbol a orasului Sibiu.

Rezultatele scontate după implementarea proiectului

Un prim rezultat urmărit după implementarea proiectului este scoatere din pericol și protejarea monumentului istoric și a tuturor constructiilor și a spatiilor aflate in zona de protectie care se va realiza in acesta prima faza prin elaborarea studiul studiului de fezabilitate faza DALI.

Lucrările propuse, vor avea ca rezultat consolidarea zidului istoric și a sistemului de împrejmuire refacerea structurii de protectie cat și consolidarea clădirii din proximitate și a magaziei din zid. Se va amenaja gradina istorică, sistemul de acces și vizitare și se va reface canalul care deservea până în interbelic moara din sudul ansamblului.

În grădina existentă se dorește amenajarea unui amfiteatru, unui spaţiu de lucru, a unei clase în aer liber cât și amenajarea unui spatiu de odihnă și servirea mesei.

Prin planul de valorificare propus de către Muzeul ASTRA pentru Bastionului Soldich și zona de protecție se urmărește angajarea comunițăților locale în protejarea și punerea în valoare a monumentelor istorice.

Astfel se va realiza accesibilizarea patrimoniului medieval al oraşului către comunitate; crearea de noi oportunitati de dezvoltare a orasului, o nouă paletă de servicii culturale și un exemplu de bună practică la nivel național și internațional.

De asemenea programul de valorificare va oferi comunității sibiene ocazia de a trăi și experimenta istoria orașului cât și noi programe educaționale necesare pentru dezvoltarea organică a societății. Concret realizarea unei infrastructuri indoor și outdoor va permite următoarele tipuri de activități: program educațional non-formal permanent; ateliere educaționale axate pe moștenirea multi-etnică pe care Muzeul ASTRA o gestionează;  acțiuni de punere în valoare a bastionului și a stemei orașului.

Pe termen lung, în colaborare cu Primăria Municipiului Sibiu, se dorește dezvoltarea unei infrastructuri expoziționale, unice in România, ghidaje tematice, ateliere, expoziții outdoor; găzduirea, în parteneriat, a unui program săptămânal (outdoor) de: teatru, muzică  și cinematecă; organizarea de târguri, ateliere interactive și expoziții menite să pună în valoare patrimoniul construit, metodele și materialele de lucru.

„Bastionul va deveni astfel un pol de legătură între generații, între perioade istorice și diverse etnii, platforma noastră culturală transmițând sensul valorilor reale ale orașului și județului Sibiu și al patrimoniului material. Monumentul istoric trebuie asumat de comunitatea din care face parte, iar propunerea Muzeului ASTRA vizează valorizarea ei și integrarea în activitatile cultural-recreative ale comunității sibiene” au transmis reprezentanții Muzeului ASTRA.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura