20 de ani închisoare în SUA pentru un hacker român

Daniel Christian Hulea, a fost condamnat la 20 de ani de închisoare în SUA pentru implicarea sa în atacurile NetWalker cu ransomware, scrie Monitorul de Cluj.

foto: facebook/Politia Romana

Potrivit Departamentului de Justiție al SUA, românul a pledat vinovat pentru conspirație la fraudă informatică și fraudă prin telefon.

Daniel Christian Hulea a fost extrădat în America după ce a fost arestat de polițiștii clujeni, la cererea autorităților din SUA, în iulie 2023, scrie profit.ro.

Conform documentelor judiciare prezentate oficial, Hulea a recunoscut că a participat la atacurile cu ransomware-ul NetWalker, folosit împotriva a sute de victime din întreaga lume, inclusiv spitale, autorități de aplicare a legii, servicii de urgență, companii, municipalități, districte școlare, colegii și universități.

Hulea a recunoscut că a obținut aproximativ 1.595 de monede bitcoin de la victime, valoarea acestora fiind de aproximativ 21,5 milioane de dolari la momentul plăților de răscumpărare. Pe lângă cei 20 de ani de închisoare, Hulea a fost obligat să restituie aproape 15 milioane dolari și să renunțe la toți cei 21,5 milioane de dolari obținuți în urma atacurilor.

Netwalker a fost o operațiune Ransomware-as-a-Service începută în 2019, care a recrutat afiliați, recompensați cu 60-75% din toate plățile de răscumpărare. Potrivit unui raport din august 2020, actorii implicați în grupul de criminalitate cibernetică au colectat 25 de milioane de dolari de la victime în doar cinci luni.

Anul trecut, în aprilie, americanii au emis mandatul de arestare, iar Curtea de Apel Cluj a decis arestarea preventivă a hackerului. Potrivit autorităților americane, românul din Cluj făcea parte dintr-o grupare de hackeri formată din polonezi,  canadieni, dar și indivizi vorbitori de limba rusă. Aceștia vizau companii mari din Statele Unite ale Americii, cu scopul de a obține acces neautorizat la sistemele informatice.

Inițial, românul cercetat în acest dosar de fraudă informatică a negat acuzațiile, explicând că nu a fost niciodată în Statele Unite ale Americii. Cu toate acestea, Curtea de Apel Cluj a admis cererea de extrădare formulată de autoritățile judiciare din Statele Unite ale Americii.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura