2 noiembrie, Pomenirea Morților sau Moșii de Toamnă

În Biserica Ortodoxă, pe 2 noiembrie 2024, se face pomenirea tuturor celor trecuți la cele veșnice, slujba cunoscută în popor sub denumirea de Moșii de toamnă, scrie crestin-ortodox.ro.

Foto: Mesagerul de Sibiu

E o zi de pomenire înainte de începerea Postului Nașterii Domnului (15 noiembrie). În această sâmbătă, ne rugăm ca și cei adormiți întru Domnul să primească harul pe care noi îl dobândim la sărbătoarea Nașterii Domnului. Pe lângă această zi, mai avem sâmbăta dinaintea Înfricoșătoarei Judecăți și sâmbăta Rusaliilor, ca zile rânduite pentru pomenirea generală a celor adormiți în Domnul, cunoscute sub denumirea de Moșii de iarnă și de vară.

„Moșii” înseamnă neamul din care ne tragem, strămoșii cei mai îndepărtați, toți cei dragi ai noștri, trecuți în „lumea de dincolo”. Suntem datori să ne rugăm pentru cei adormiți în Domnul, dupa cum ne îndeamnă Sfântul Ioan Gură de Aur: „Să ne rugăm pentru cei morți, iar dacă cel mort este păcătos, să i se dezlege păcatele, iar daca este un drept, să câștige prinos de plată și să mijlocească la Dumnezeu pentru noi”.

Biserica mijlocește pentru odihna și pentru iertarea păcatelor celor adormiți, exprimând prin aceasta dragostea pe care o are față de ei. Slujbele de pomenire poartă numele de „parastas”, cuvânt din limba greacă, care înseamnă „înfățișare înaintea cuiva”, „mijlocire”. Astfel, prin această slujbă se mijlocește înaintea lui Dumnezeu pentru cei trecuți la cele veșnice.

Biserica a consacrat ziua sâmbetei, ca zi de pomenire a celor adormiți, pentru că aceasta este ziua în care Hristos a stat cu trupul în mormânt și cu sufletul în iad ca să-i elibereze pe drepții adormiți. Pe de altă parte, sâmbăta e deschisă spre duminică, ziua Învierii lui Hristos.

Cel mai important lucru pentru cei adormiți este să-i pomenim la dumnezeiasca Liturghie. Amintim că sâmbătă, 2 noiembrie 2024, este ziua în care în biserici se săvârșește Sfânta Liturghie. La Proscomidie, preotul scoate din prescură miridele pentru morți si le așază sub Sfântul Agnet, rostind numele celor adormiți de pe pomelnicele care i-au fost aduse. În cadrul Sfintei Liturghii, Agnetul se preface în Trupul și Sângele Domnului, iar miridele (părticelele din prescura care îi reprezintă pe cei pomeniți) participă la sfințenie prin prezența lor alături de Trupul lui Hristos de pe Sfântul Disc. După Sfânta Liturghie, se va oficia și parastasul pentru cei trecuți la Domnul.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*