2 milioane de pasageri pe Aeroportul Cluj, în 2022

Estimările Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj arată că în 2022 va fi atins din nou pragul de 2 milioane de pasageri.

Criza provocată de pandemia de coronavirus va fi depășită treptată și de aeroporturi. Dacă în 2020, pe Aeroportul Cluj s-au înregistrat puțin sub 900.000 de pasageri, numărul acestora a crescut simțitor în 2021, când traficul a ajuns la aproape 1,5 milioane de pasageri, notează Monitorul de Cluj.

Astfel, pentru anul în curs, reprezentanții aeroportului estimează că pragul de 2 milioane de pasageri va fi atins, iar până în 2024, traficul va reveni la valoarea înregistrată în 2019 (peste 2,9 milioane de pasageri). Amintim că în 2017, Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj a depășit pentru prima oară în istoria sa pragul de 2 milioane de pasageri, această valoare crescând până în 2019 și coborând drastic odată cu izbucnirea pandemiei de coronavirus, care a adus cu sine numeroase restricții de circulație, mai ales în 2020.

În 2021, Aeroportul Cluj a rămas al doilea aeroport din țară la numărul de pasageri, după Aeroportul Otopeni, cu 1.459.255 pasageri. La nivel național, traficul a scăzut de la 23.234.580 pasageri în 2019 la circa 7.200.753 pasageri în 2020. În 2021, traficul de pasageri a ajuns la 11.206.48 persoane pe aeroporturile din țară.

În perioada aprilie-decembrie 2021, numărul pasagerilor a ajuns la 1.352.071, de trei ori mai mare decât în aceeași perioadă a anului 2020 (443.211 pasageri). Anul trecut, traficul aerian a ajuns la jumătate din valoarea înregistrată în 2019.

În luna ianuarie 2022, pe Aeroportul Cluj s-au înregistrat 107.538 pasageri, o creștere cu 167% față de aceeași lună a anului 2021.

7 milioane de pasageri, până în 2035

Aerogara din Cluj va înregistra, în 2035, circa 7 milioane de pasageri anual, și odată cu atingerea acestui prag, un nou terminal va fi construit pe Aeroportul Cluj. Până atunci, administrația își propune să extindă terminalul de plecări, cu co-finanțare din fonduri europene. În prezent, la aeroport se lucrează la o cale de rulare nouă, finanțată în proporție de 50% din fonduri UE, dar și la alte proiecte cu bani europeni.

„Extindem terminalul de plecări, cu finanțare 50% fonduri europene. În viitor, pentru că în 2035 vom ajunge la circa 7 milioane de pasageri, vom face un terminal nou. Calea de rulare este în curs de execuție, având de asemenea 50% finanțare din fonduri europene. Mai avem și alte proiecte cu fonduri europene: deja ne-au sosit mașini de pompieri cu finanțare de 98%, avem aprobat un proiect de gard inteligent cu 98% fonduri europene, lucrăm la mai multe proiecte cu finanțare europeană”, a declarat David Ciceo.

Aeroportul din Cluj, premiat cu Best Airport Award

Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj a fost desemnat câștigător la categoria „sub 5 milioane de pasageri” și premiat cu Best Airport Award (Premiul pentru cel mai bun aeroport).

Instituțiile abilitate au ales prin vot cele mai bune aeroporturi, inclusiv cele mai sustenabile, digitalizate și care oferă cele mai bune servicii pasagerilor. Airports Council International (ACI) Europe a anunțat câștigătorii premiilor Best Airport Awards la cel de-al 31-lea congres al Adunării Generale, la Geneva, în Elveția.

„Premiul de anul acesta la această categorie merge la Aeroportul Cluj, pentru preocuparea de neclintit pe care au avut în perioada pandemiei pentru menținerea locurilor de muncă, prin măsurile luate pentru a redistribui forța de muncă, astfel încât să se adapteze la condițiile de lucru din această criză. Aeroportul este apreciat, de asemenea, pentru recuperarea rapidă a traficului de pasageri. Eforturile aeroportului de a atrage noi rute și companii aeriene prin programul său de stimulente au avut drept rezultate operarea mai multor curse de la Cluj decât înainte de pandemie”, arată reprezentanții ACI Europe.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura