Ce băuturi alcoolice pot fi sănătoase pentru organism? 6 băuturi care îți fac bine

Băuturile alcoolice consumate în cantități moderate nu reprezintă un risc pentru sănătate. Ideal este să fim atenți la ceea ce alegem, deoarece unele băuturi pot fi mai sănătoase decât altele, scrie Monitorul de Cluj.

Foto: pexels.com

Băuturile alcoolice, în funcție de cât de sănătoase pot fi, sunt nule din punct de vedere nutrițional deoarece nu conțin nutrienți esențiali pentru sănătate.

Uneori ele au un aport caloric considerabil. Există băuturi ce conțin cantități mari de zahăr, care cresc nivelul din sânge, și alcoolul deshidratează organismul. Organismul percepe alcoolul ca pe o toxină, astfel ficatul va încerca să îl elimine cât mai repede și eficient.

Ce băuturi alcoolice recomandă nutriționiștii?

Nutriționiștii recomandă să evităm cumpărarea băuturilor alcoolice deja preparate, de tip cocktail, deoarece acestea conțin cantități mari de zahăr ce se depun în sânge, îndulcitori artificiali, aditivi, arome și conservanți.

Cele mai sănătoase băuturi alcoolice:

  1. Vinul sec
    Zahărul din struguri se transformă în alcool în timpul fermentării, ceea ce face ca vinul sec să conțină puțin zahăr, chiar mai puțin decât berea. Ideal ar fi să optezi pentru vinul roșu, deoarece acesta are foarte puține calorii. De asemenea, oferă și beneficii pentru sănătate datorită antioxidanților precum resveratrolul și proantocianidinele, care susțin sănătatea cardiovasculară, potrivit doc.ro

Studiile au arătat că un consum moderat de vin roșu (12-15% alcool) în fiecare zi, poate ajuta la prevenirea bolilor de inimă. Polifenolii din vinul roșu ajută la menținerea flexibilității vaselor de sânge și pot reduce riscul de cancer. Vinul alb sec, având mai puțin alcool decât cel roșu, conține și mai puține calorii.

  1. Vinul fiert
    Vinul fiert este popular în perioada sărbătorilor de iarnă, dar acesta poate fi consumat în orice perioadă a anului. Amestecul conține antioxidanții din vinul roșu cu mirodenii sănătoase și oferă beneficii terapeutice. Nutriționiștii recomandă alegerea unui vin organic, care are mai puțin zahăr, aditivi și conservanți, lucru ce poate evita durerile de cap de mai târziu.
  2. Șampania
    Șampania este un vin spumant obținut din struguri albi și în funcție de tip, poate avea mai puține calorii decât un pahar de vin alb sau o bere. Strugurii din șampanie sunt bogați în compuși fenolici, antioxidanți care pot stimula sănătatea creierului și pot reduce riscul de demență. Un studiu din 2013 a arătat că șampania a îmbunătățit memoria la rozătoarele în vârstă, oferind rezultate promițătoare și pentru oameni.
  3. Vodca cu apă minerală
    Vodca nu conține zahăr, ceea ce înseamnă că are mai puține calorii decât alte băuturi alcoolice. Pentru a menține un consum caloric mic, vodca poate fi combinată cu zeamă de lămâie/portocale și apă minerală. Astfel, are un gust plăcut și un număr mic de calorii.
  4. Gin, whiskey și tequila
    Aceste băuturi nu conțin zahăr sau orice alt îndulcitor artificial, lucru ce aduce un aport caloric mai mic decât băuturile care conțin zahăr, ca lichiorul. Ca și la vodcă, aceste băuturi pot fi asezonate cu zeamă de lămâne, citronelă și portocală, pentru un consum caloric scăzut
  5. Bloody Mary
    Numit și „Maria Însângerată” este cocktail pe bază de vodcă, suc de roșii și combinat cu sare. Combinația oferă o băutură cu puține calorii și beneficii nutriționale. Sucul natural de roșii conține antioxidanți, vitamina C și potasiu.

În ce situații ar trebui să eviți consumul de alcool

Consumul moderat de alcool poate ajuta la evitarea unor efecte fizice negative, precum mahmureala, creșterea în greutate și tulburările de somn. În acest sens, optează pentru băuturi alcoolice cu un conținut mai scăzut de zahăr. Consumul excesiv de alcool poate afecta somnul, iar somnul de calitate este esențial pentru sănătatea generală. Cercetările arată că este cel mai bine să bei cu cel puțin patru ore înainte de culcare pentru a evita un somn întrerupt.

Femeile însărcinate, persoanele care se confruntă cu tulburări de consum de alcool, cei cu afecțiuni precum bolile hepatice și persoanele care iau anumite medicamente nu ar trebui să consume deloc alcool. Alcoolul este un deprimant al sistemului nervos central, astfel că este important să verifici dacă medicamentele pe care le iei sunt contraindicate în cazul consumului de alcool. Analgezicele fără prescripție medicală, cum ar fi ibuprofenul, pot interacționa cu alcoolul, provocând sângerări gastrice și leziuni hepatice când sunt administrate în cantități mari.

De asemenea, specialiștii recomandă abținerea de la alcool persoanelor care încearcă să slăbească, celor care se antrenează pentru evenimente de anduranță sau se pregătesc pentru prezentări importante la serviciu. Dacă ai probleme cu digestia sau cu anxietatea, ar trebui să eviți consumul de alcool.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*