Peste 75 de voluntari au participat la inițiativa „Acționăm pentru Ape” și au strâns peste 1.500 kg de deșeuri din zona limitrofă Defileului Oltului. Ei au folosit peste 200 de saci pentru strângerea gunoaielor și s-au deplasat cu mai mult de 20 de bărci pneumatice și caiace.
„Acțiunea de ecologizare realizată sâmbătă pe râul Olt ne-a demonstrat încă o dată că problema deșeurilor din ape nu mai poate fi trecută cu vederea. România are nevoie de programe de educare a cetățenilor, de infrastructură de colectare adecvată și de programe naționale prin care deșeurile existente în ape să fie colectate și revalorificate. Țara noastră riscă noi pandemii dacă nu protejăm apele de pe teritoriul nostru”, avertizează Andrei Coșuleanu, președintele Asociației Act for Tomorrow.
Ecologiști îngrijorați
Organizatorii acțiunii civice fac apel la autoritățile publice locale și centrale să trateze problema poluării cu deșeuri a apelor cu prioritate. Primul pas care trebuie urmat este să se implementeze cadrul legal privind asigurarea infrastructurii de colectare separată la nivelul localităților urbane și rurale, spun cei implicați. „La nivelul instituțiilor centrale considerăm necesar realizarea unui grup de lucru care să reunească atât reprezentanți ai instituțiilor publice, ai mediului privat, cât și ai societății civile, pentru identificarea celor mai bune soluții în vederea rezolvării aceastei probleme”, menționează cei de la Act for Tomorrow. (Ș.B.)