15.000 de credincioși l-au pomenit pe părintele Arsenie Boca, la Prislop

Peste 15.000 de persoane, din toată ţara, au participat vineri la slujba de pomenire a părintelui Arsenie Boca, la Mănăstirea Prislop, din judeţul Hunedoara, ceremonialul religios fiind oficiat de un sobor de preoţi în frunte cu episcopul Devei şi Hunedoarei, PS Gurie.

Părintele Arsenie Boca

Părintele Arsenie Boca

Evenimentul a fost prilejuit de împlinirea a 25 de ani de la moartea părintelui Arsenie Boca, al cărui mormânt, din cimitirul mănăstirii, a devenit loc de pelerinaj pentru mii de români.
Slujba a avut loc în faţa altarului construit în aer liber, în imediata vecinătate a bisericuţei din piatră, din curtea interioară a mănăstirii. O parte dintre cei prezenţi s-a aşezat la rând pentru a putea ajunge la mormântul părintelui Arsenie Boca, unde va depune flori şi va rosti o rugăciune.
‘Nu au fost semnalate incidente. Unii credincioşii au început să vină la Prislop încă din timpul nopţii, pe drumul care urcă la mănăstire fiind parcate 120 de autocare, 200 de microbuze şi peste 1.200 de autoturisme’, a declarat pentru AGERPRES purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Hunedoara, sublocotenent Lucian Stoichiţoiu.
Pentru prevenirea oricăror incidente, peste o sută de jandarmi, poliţişti şi pompieri au fost mobilizaţi la faţa locului, iar pe drumul care duce spre Mănăstirea Prislop sunt prezente mai multe echipaje ale Poliţiei Rutiere care acţionează cu scopul de a preîntâmpina blocajele rutiere pe şoseaua îngustă.
Mănăstirea Prislop a fost ctitorită de Sfântul Nicodim, cel care a îndrumat şi reorganizat monahismul românesc în a doua jumătate a secolului al XIV-lea.
Părintele Arsenie Boca a ajuns la Mănăstirea Prislop în noiembrie 1948 şi a primit din partea Mitropolitului Ardealului, Nicolae Bălan, sarcina dificilă de a restaura lăcaşul de cult, ce ajunsese într-o stare jalnică. Patru ani mai târziu, a fost ridicată clopotniţa de lângă biserică, iar apoi au fost consolidate dealurile din jur prin plantarea de puieţi de brazi şi pini decorativi. Lucrările de restaurare ale bisericii au început în anul 1955. După anul 1960, autorităţile au decis ca mănăstirea să fie transformată în azil de bătrâni. Abia în anul 1976, Mănăstirea Prislop a revenit la scopul pentru a fost ridicată şi de atunci funcţionează ca mănăstire de maici.
Arsenie Boca s-a născut pe 29 septembrie 1910 în localitatea Vaţa de Sus, din judeţul Hunedoara. A fost părinte ieromonah, teolog, artist plastic, stareţ la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus (Sibiu) şi apoi la Mănăstirea Prislop. A fost unul dintre martirii gulagului comunist, închis de Securitate la Braşov, dus la Canal, închis la Jilava, Bucureşti, Timişoara şi la Oradea. A pictat biserica din comuna Drăgănescu, la 25 kilometri de Bucureşti.
Arsenie Boca este considerat cel mai mare duhovnic român al secolului XX. A trecut la cele veşnice pe 28 noiembrie 1989 la Sinaia, judeţul Prahova, şi a fost înmormântat la Mănăstirea Prislop.

One Comment

  1. Wow!! Pacat ca eu nu l-am vazut niciodata fata in fata.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*