Senatul a adoptat un proiect de lege prin care valabilitatea permiselor de conducere ar putea crește de la 10 la 15 ani în cazul unor anumite categorii, scrie Monitorul de Cluj.
Foto: Arhivă
Marți, 27 februarie, Senatul a adoptat un proiect de lege prin care valabilitatea permiselor auto ar putea crește de la 10 la 15 ani în cazul unor anumite categorii. Totodată, pentru unii vârstnici, valabilitatea ar urma să scadă la cinci sau chiar la doi ani.
Proiectul pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice mai prevede creşterea siguranţei rutiere prin scăderea valabilităţii administrative a permiselor de conducere eliberate pentru vehiculele din categoriile AM, Al, A2, A, B, Bl şi BE, deţinute de persoane cu vârsta de 70 de ani şi peste această vârstă de la 10 ani la cinci ani, scrie Agerpres.ro.
Potrivit unui amendament admis la proiectul de act normativ, valabilitatea administrativă a permiselor de conducere eliberate pentru toate categoriile, deţinute de persoane cu vârsta de 80 de ani şi peste această vârstă, este de doi ani.
O altă modificare la proiect însuşită de plenul Senatului stipulează că permisele de conducere eliberate pentru toate categoriile, anterior publicării prezentei legi, îşi păstrează valabilitatea administrativă înscrise pe acestea.
„Scopul acestei propuneri este de a aduce beneficii cetăţenilor care au permis de conducere prin reducerea costurilor şi a timpului alocat pentru reînnoirea permiselor, de a reduce numărul de şoferi care nu sunt apţi medical să conducă şi implicit de creştere a siguranţei rutiere”, subliniază iniţiatorul în expunerea de motive.