Municipalitatea sibiană pregăteşte acţiuni de dezinsecţie şi deratizare în oraş, în luna mai, la îndrumarea medicilor epidemiologi. Vizate sunt parcurile şi zonele verzi, unde vor fi aplicate soluţii speciale împotriva căpuşelor.
Până atunci, însă, angajaţii de la Spaţii Verzi au început să tundă vegeraţia din parcuri şi să adune frunzele uscate care ar putea favoriza înmulţirea căpuşelor. În municipiul Sibiu au fost identificate 13 zone în care s-au semnalat atacuri ale acestor paraziți.
Probleme birocratice
Ministerul Sănătăţii a decis suspendarea finanţării pentru programele de sănătate publică, măsură ce afectează şi testările pentru depistarea boli Lyme. La Centrul Regional de Sănătate Publică Cluj, acolo unde sunt trimise şi probele de la Sibiu, kit-urile lipsesc. „Doar zilele trecute s-au primit informaţii pentru finanţarea pe programele de sănătate publică şi urmează ca Centrul din Cluj şi celelalte centre din ţară să-şi achiziţioneze kit-urile. Se estimează că perioada de aşteptare va fie până la începutul lunii iunie“, explică Georgeta Marga, şefa compartimentului de supraveghere şi control boli transmisibile din cadrul DSP Sibiu. De la jumătatea lunii martie, de când a început monitorizarea, au fost înregistrate 44 de înţepături de căpuşe în judeţul Sibiu, două dintre acestea fiind suspecte de boală Lyme. Totodată, de la începutul anului. au fost confirmate 16 cazuri prin testele de laborator.
Îşi unesc forţele
Planul de măsuri pentru acest an vizează, prin colaborarea mai multor instituţii abilitate, atât prevenirea expunerii persoanelor la înţepături, reducerea populaţei de căpuşe cât şi monitorizarea post expunere. „În perioada următoare, vom face deplasări în teren împreună cu reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă ( ITM) Sibiu, pentru a verifica dacă măsurile de profilaxie sunt aplicate. În unităţile de risc au fost solicitate prin medicii de medicina muncii şi s-au distribuit din rezerva noastră de anul trecut 350 de pliante. De asemenea, vom stabili întâlniri cu inspectorul şcolar şef, Ştefan Firu, pentru a instrui directorii de şcoli“, a anunțat Marga.
Îmbăierea animalelor, o soluţie salvatoare
Reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Animalelor (DSVSA) Sibiu au solicitat redeschiderea băilor pentru animale. „Am avut un seminar pe tema căpuşelor şi ne-am deplasat la Slimnic şi Şelimbăr pentru partea practică, unde am rămas total surprinşi pentru că infestaţia este mare, atât în liziera de pădure, cât şi în zona de păşune. Nu avem cazuri la animale până în prezent, însă erau bune îmbăierile de pe vremuri, că se făceau şi primăvara şi toamna. Împreună cu medicii zonali o să mergem în păşuni, pentru a vedea pe fiecare zonă cum stăm, şi o să facem o raportare la DSP“, a explicat Ioan Albu, şeful Serviciului Sănătate şi Bunăstare Animale DSVSA Sibiu. Redeschiderea băilor implică colaborarea primăriilor locale şi are nevoie de avizul Gărzii de Mediu.
Nu striviţi căpuşele!
Medicii epidemiologi recomandă să evităm pe cât posibil zonele unde s-au semnalat căpuşe şi să ne echipăm corespunzător la ieşirile la iarbă verde. În cazul în care semnalăm că am fost muşcaţi de căpuşe, putem încerca să extragem insecta fără a o strivi. Sunt complet interzise metodele „tradiţionale“, cum ar fi aplicarea de acetonă, spirt sau petrol pe zona afectată. Aceste substanţe nu fac decât să agraveze situaţia, accelerând dispersarea infecţiei. În farmacii există carduri speciale pentru extragerea căpuşelor.