112 pentru animalele sălbatice, un proiect „made in Sibiu” care ar putea salva vieți

Ursul din judeţul Harghita nu ar fi agonizat atât de multe ore până să fie tranchilizat şi împuşcat dacă ar fi fost aprobată înfiinţarea, la Sibiu, a primului Serviciu de Urgenţă pentru Animalele Sălbatice (SUAS) din România, care să funcţioneze în dispeceratul 112, spune iniţiatoarea proiectului pilot, Miruna Gritu, preşedintele Asociaţiei „Prietenii Berzelor”.

„Eu în continuare văd ca soluţie următoarele lucruri: odată înfiinţarea serviciului acestuia de urgenţă, dar care să funcţioneze, pentru că ce mi se pare mie foarte important este ca instituţiile statului să înceapă să ne privească şi pe noi, pe ONG-uri, ca pe un partener, în ideea în care noi venim cu soluţii şi vrem să ajutăm, din experienţa pe care o avem”, a declarat azi, pentru AGERPRES, Miruna Gritu.

Potrivit acesteia, dacă exista în România un serviciu de urgenţă pentru animalele sălbatice, „ursul din Harghita nu zăcea atât”.

Miruna Gritu afirmă că mai există ONG-uri în ţară care ar putea să ajute mai mult autorităţile în cazul animalelor sălbatice rănite sau care apar în zonele locuite. Despre ONG-ul de la Sibiu ea a precizat că are o colaborare bună cu Asociaţia „Milioane de Prieteni” din Braşov, care a salvat numeroase animale şi se ocupă, spre exemplu, de peste 100 de urşi care se află în rezervaţia de la Zărneşti. Practic, cei din ONG-ul din Sibiu învaţă în prezent de la ONG-ul din Braşov cum trebuie să acţioneze corect şi cum ar putea salva animalele sălbatice, mai ales urşii aflaţi în pericol sau care pun în primejdie oamenii.

„Pe mine mă interesează ca ‘Prietenii Berzelor’ să-şi facă bine treaba. Să punem pe picioare SUAS-ul în Sibiu şi să facem treabă. Pentru că noi, aşa cum suntem, mici şi nebăgaţi în seamă, rezolvăm diferite probleme. Dacă au fost cai pe domeniul public, i-am luat, dacă au fost măgari, i-am luat, dacă a fost o vulpe, ne-am dus şi am luat-o, aricii îi preluăm. La urs încă ne pregătim, pentru că încă nu am fost chemaţi şi noi trebuie să avem un protocol foarte clar cu ei pe baza căruia acţionăm. Noi am cerut sprijin de la cei mai buni, cei care au în grijă 105 urşi la Zărneşti. (…) Ne-au dat şi protocoalele. Trebuie să ştii cum să intervii medical. Noi facem reabilitare de faună sălbatică de atâţia ani. Noi nu lucrăm cu hârtii, noi lucrăm cu animale. Noi am avut căpriori, vulpi, arici, încercăm să ajutăm. Am avut căpriori pe care nici veterinarii nu au crezut că îi salvăm şi după nopţi de stat pe perfuzii, a început să lipăie laptele. Am reuşit să salvăm şi un căluţ de la Craiova care a ajuns la Bucureşti şi o să mergem să-l luăm, altfel ajungea la câini”, arată Miruna Gritu.

Cei de la „Prietenii Berzelor” din Sibiu au fost rugaţi de câteva ori de către reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, cei ai Jandarmeriei, dar şi de alte instituţii publice să ajute la salvarea unor animale şi păsări din judeţ. ONG-ul din Sibiu este căutat de oameni simpli din judeţ şi din ţară, dar şi de alte ONG-uri din alte judeţe şi preiau animale şi păsări rănite.

Asociaţia „Prietenii Berzelor” a cerut, în luna octombrie, sprijinul Prefecturii Sibiu care, la rândul ei, a trimis un memoriu către secretarul de stat Raed Arafat în care se solicită o analiză a „oportunităţii introducerii Asociaţiei ‘Prietenii Berzelor’ în Sistemul Naţional Unic de Apeluri de Urgenţă 112 – Centrul Sibiu, în vederea preluării apelurilor de urgenţă privind salvarea animalelor sălbatice, asigurarea condiţiilor optime pentru îngrijirea şi eliberarea înapoi în natură a acestora”.

ONG-ul care vrea să înfiinţeze primul „112 pentru animalele sălbatice” din România are, în prezent, şapte voluntari pregătiţi, specializaţi, care ar putea să fie dispeceri. Păsările şi animalele pe care le-ar putea salva ar fi consultate şi tratate de trei medici veterinari din cabinete partenere ale ONG-ului.

„Momentan suntem 7 oameni, dar nu am început demersurile. Am căutat specialişti pe diferitele specii. Ne-am găsit oameni care se pricep la lilieci, care se pricep la reptile. Noi am vrea să existe undeva un dispecerat de urgenţă, unde să stăm sau să existe posibilitatea să fim direct sunaţi, cum a fost la cuibul de barză, când femeia de la 112 ea a luat hotărârea. Femeia m-a sunat la 11 noaptea. Şi pentru că ea m-a sunat, berzele acelea au fost salvate. (…) Noi avem o relaţie extraordinară cu DSVSA-ul”, a mai spus Miruna Gritu.

Ursul rănit sâmbătă seara în accidentul rutier de la Praid (judeţul Harghita) a fost tranchilizat şi apoi împuşcat duminică. Un alt urs a murit duminică, după ce a fost lovit de o maşină pe DN 1, în localitatea Bradu.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura