Anul acesta, la data de 1 iulie, s-au împlinit 104 de ani de existenţă a învățământului militar românesc la Sibiu.
Foto: Facebook AFT Sibiu
După Constituirea României Mari a fost necesară sporirea numărului de unități și mari unități militare, corespunzător nevoilor rezultate din noile realități și încadrarea lor cu ofițeri. Și cum Școala Militară de Ofițeri de Infanterie nr. 1 din București, înființată la 1847, nu putea face față unei asemenea cerințe, s-a decis că este necesar a se înființa o a doua instituție de învățământ cu același profil, la Sibiu.
Sursa Foto: Facebook AFT Sibiu
Pe baza propunerii Ministrului de Război, generalul Ioan Rășcanu, regele Ferdinand a dat Decretul nr. 5376/1920, în care se preciza: „Se înființează la Sibiu, pe ziua de 1 Iulie 1920, o a doua școală militară de infanterie (…) Scopul acestei școli este de a pregăti sufletul și caracterul viitorilor ofițeri de infanterie (…)”.
La conducerea școlii a fost numit locotenent-colonelul Cristea Vasilescu (comandant între 1920-1928), ofițer de stat major, veteran din Primul Război Mondial. Tot atunci, școlii i s-a înmânat Drapelul de luptă. Cele două școli militare de ofițeri au funcționat în paralel la București și Sibiu până în anul 1932, când acestea au fost unificate.
Prin Înaltul Decret nr. 2198/1932 se dispunea ca Școala Militară de Infanterie nr. 1 București să fuzioneze cu Școala Militară de Infanterie nr. 2 Sibiu, iar noua instituție să poarte numele Școala de Ofițeri de Infanterie „Principele Carol”. Începând din anul 1932, Școala de Ofițeri din Sibiu a rămas singura instituție de învățământ care pregătea ofițeri în arma infanterie.